Maailma on erilainen sirkustaiteilijan silmin

Varastomieheksi joutunut sirkustaiteilija (Kaj-Mikael Schütt) löytää temppuilun riemun vaikka pahvilaatikoista.
Varastomieheksi joutunut sirkustaiteilija (Kaj-Mikael Schütt) löytää temppuilun riemun vaikka pahvilaatikoista.

Kaj-Mikael Schütt astuu lavalle kauluspaidassa ja vaaleissa kangashousuissa. Hän näyttää tylsältä ja tavalliselta, mutta silmien pilke ja suupielissä karehtiva hymy lupaavat, ettei yllätyksiä tule puuttumaan. Special Delivery on Kai Kuutamonakin tunnetun sirkustaiteilijan kolmas sooloteos ja kymmenvuotisjuhlanäytös.

Esityksessä varastomieheksi päätynyt entinen sirkustaiteilija alkaa taas hahmottaa maailmaa artistin silmin. Arkiset välineet, kuten pahvilaatikot, muovimukit ja teippikoneet tarjoavat kutkuttelevia mahdollisuuksia.

Pikku hiljaa tarinaa ohjataan kohti kliimaksia, vauhdikasta jongleerausnumeroa pallomeren keskellä.

Special Delivery yhdistelee oivaltavalla tavalla tunnelmia sirkuksen eri tyylisuunnista. Esityksen asetelma tuo mieleen katusirkuksen ja pahvilaatikoista rakennettu lava jäljittelee maneesia.

Kanadalaisen Bogey McHardyn musiikki kuljettaa katsojan sahajauhojen tuoksusta aina Las Vegasin lavojen väriloistoon.

Moniulotteisen, mutta riisutun esityksen huumorista löytyy sekä suomalaista jähmeyttä että mykkäfilmien yliampuvaa slapstickiä. Tosin esityksen klovneriassa on myös jotain haikeaa – yksinäisyyttä ja kadonneita unelmia.

Temppuilun riemu

Kaj-Mikael Schütt on vakuuttavan karismaattinen esiintyjä. Yhteys yleisöön syntyy hetkessä ja katsomo sulaa helposti nauruun ja aplodeihin. Jokaisen oivalluksen näkee Shüttin kasvoilta ja tarinankertojana hän on omaa luokkaansa. Yhtään sanaa ei tarvita.

Special Deliveryyn mahtuu taiteilijan koko kehityskaari. On helppo kuvitella, että Schütt olisi temppuillut lusikoilla ja muovimukeilla jo lapsena.

Kun valkoiset pallot kohoavat lopulta ilmaan, päästään kohti nykyhetkeä. Miehen voi viedä pois sirkuksesta, mutta sirkus ei lähde miehestä edes ravistelemalla.

Sirkus onkin oma maailmansa. Se vie mukanaan ja antaa jotakin niille, jotka vielä haluavat uskoa satuun. Seuraan haltioituneena, miten pallot pyörivät ilmassa, löytävät aina paikkansa ja palaavat lopulta taiteilijan käsiin vain noustakseen uudestaan lentoon. Kokenut jonglööri saa kaiken näyttämään helpolta ja vaivattomalta.

Vuosia sitten Schütt totesi lehtihaastattelussa, että sirkus sattuu. Nyt sitä kipua on mahdotonta havaita – on vain temppuilun riemu. Vajaan tunnin mittaisesta esityksestä jää kotimatkalle mukaan hyvä mieli.

Kaj-Mikael Schütt: Special Delivery, ensi-ilta Barker-teatterissa 17.8. Valot Antti Kulmala, musiikki Bogey McHardy, valmennus: Sampo Kurppa, lavasuunnittelu Kaj-Mikael Schütt, avustava tuottaja Jesper Dolgov.

FRIDA GUSTAFSSON