Näyttämötaide

Teatteriarvio: Tippukivitapaus lähtee ihanista logiikan kuperkeikoista

Tanja Ahola
Ponteva pikkupapu, Seija Soija (Vuokko Hovatta) lähtee seikkailupiilosille kotoaan täyteen ahdetusta papupurkista. Komppaamassa vastakuoriutuvat poikaset (Markku Haussila ja Pihla Maalismaa).
Ponteva pikkupapu, Seija Soija (Vuokko Hovatta) lähtee seikkailupiilosille kotoaan täyteen ahdetusta papupurkista. Komppaamassa vastakuoriutuvat poikaset (Markku Haussila ja Pihla Maalismaa).

Kansallisteatteri: Tippukivitapaus.

Käsikirjoitus ja ohjaus Laura Ruohonen, musiikki Anna-Mari Kähärä, dramaturgi Pipsa Lonka. Lavastus Antti Mattila, puvut ja hahmot Erika Kallasmaa, koreografia Sanna Silvennoinen ja Henri Sarajärvi, valosuunnittelu Ville Toikka, äänisuunnittelu Raine Ahonen ja Veli-Pekka Lahtela, saliääni Sakari Kiiski, videosuunnittelu Ville Virtanen, naamioinnin suunnittelu Tuire Kerälä, kapellimestari Sara Puljula. Kantaesitys suurella näyttämöllä 22.11.

Laura Ruohosen Tippukivitapaus jatkaa suursuosikkien, lastenrunokirjojen Allakka Pullakka (2004) ja Yökyöpelit (2008) käynnistämää menoa ja meininkiä.

Näyttämölle Ruohosen lastenrunouden, Anna-Mari Kähärän monipuolisesti taidokkaan musiikin ja kuvittaja Erika Kallasmaan visuaalisuuden yhdistelmä ehti ensimmäisen kerran jo 2011 Helsingin kaupunginteatterin Yökyöpelit-esityksessä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sitä seurasi Pikku Kakkoseen tehty samanniminen tv-sarja. Tällä kertaa päädytään jännittävälle matkalle papupurkista maan uumeniin, tippukiviluolaan.

Mukana on entuudestaan tuttuja hahmoja ja tekijöitä, kuten Seela Sellan vastustamaton Mahtimummeli Päätäi Väätäinen sekä Martti Suosalon suvereeni Agenttinero Naru, joka kohdataan tällä kertaa kuitenkin vain videopuhelun välityksellä.

Yökyöpeleistä tutun sirkustaiteilija Katja Kortströmin ilma-akrobatiataidoilla syntyy Tippukivitapauksen ikioma lintusininen, viehko Tukaani.

Tarina ja juoni koostuvat matkan moninaisista käänteistä, mutta ovat oikeastaan sivuseikka. Niiden tärkein tehtävä on kuljettaa reipasta ja rohkeaa pikkupapua, Seija Soijaa (Vuokko Hovatta) ja hänen arkaa, reippauden ja rohkeuden puutteesta kärsivää uutta ystäväänsä Hujoppia (Jani Karvinen) jännittävästä paikasta toiseen ja kohtaamaan villejä, ällöjä ja ihania hahmoja.

Antti Mattila vastaa silmiä hivelevien näkymien lavastussuunnittelusta.

Sara Puljulan johtama monitaitoinen orkesteri (Sami Kurppa, Ville Leppilahti, Marko Puro ja Senni Valtonen) jammaa tasaveroisesti mukana näyttämöllä, mikä on myös keskeinen osa esityksen luontevaa, liikkuvaa ja suuren näyttämön mittakaavassa harvinaista yhteisölliseksi levittäytyvää ominaislaatua. Yhteislauluksi kasvavaa Hanskat-kappaletta voikin harjoitella etukäteen teatterin kotisivuilla olevasta trailerista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Eniten juttua vie kuitenkin kieli, kun äänteet alkusointuvoittoisesti mutta myös riimejä rakastaen kaappaavat sekä vetovastuun että -voiman.

Logiikka muljahtelee uusiin, raikkaisiin asentoihin: piiloon mennään, jotta tullaan löydetyksi, ja koska on hanskat, tarvitaan myös kädet.

Ruohosen käsiohjelmaan kirjoittama teksti palaa näytelmäkirjailijan kokemuksiin ja havaintoihin naurun ja ilon merkityksestä sekä vastasyntyneen kyvystä huumoriin.

Jos väen väkisin haluaa, voi hahmoista ja tilanteista tunnistaa pilkottavan aikuisten maailman teemoja ja Ruohoselle ominaisia aiheita, kuten ekologista huolta sekä kateuden, kyräilyn ja ahneuden asennevammoja.

Täti-Soija (Sari Puumalainen) ja Setä-Soija (Marja Salo) keräävät kotinsa niin täyteen romua ja roinaa, etteivät papupurkin ääret enää kestä. Rämeämmä (Markku Maalismaa) laulaa väkevää bluesiaan silkasta raivosta ilkkuvaa naapuriaan kohtaan.

Myrskyssä seilaavan tankkerin matka on yksi esityksen huikeimmista visuaalisista näyistä ja tippukiviluolien maanalainen maailma taas tuottaa muistuman Ruohosen upeaan Luolasto-näytelmään.

Tippukivitapauksessa kaikki on kuitenkin huolesta vapaana, kun lapsen kaikkivoipaisuus kannattelee maailmaa.

Kun Seija Soija hiukan kurtistaa kulmiaan, nostaa nyrkit tanaan ja päästää väkevän papupurkauksen, kaatuvat maailman vaarallisimmatkin vastustajat.

Outi Lahtinen