Konserttiarvostelut

Ooppera-arvio: Kaksinkertainen farssi Vanhapiika ja varas on hulvatonta sekoilua

TS/Lennart Holmberg
Vanhapiika ja varas -farssioopperassa riittää vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Mukana menossa Juha Hostikka (vas.), Anu Hostikka ja Tiina Vahevaara.
Vanhapiika ja varas -farssioopperassa riittää vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Mukana menossa Juha Hostikka (vas.), Anu Hostikka ja Tiina Vahevaara.

Saaristo-ooppera: Vanhapiika ja varas.

Säveltäjä Gian Carlo Menotti, ohjaus Mika Eirtovaara, puvut Marjo Haapasalo. Ensi-ilta Logomo-teatterissa 7.11.

Todellisuus on monesti tarua ihmeellisempää, ja niinpä tapahtumat saavat studiossa vähintään yhtä mielenkiintoisia käänteitä kuin oopperan juonessa. Syntyy kaksinkertainen farssi, jossa sekä oopperan roolihahmot että esiintyjien vahvat persoonat joutuvat törmäyskurssille keskenään. Ja – kuten asiaan kuuluu – lavalla nähdään takuuvarmasti hulvatonta sekoilua.

Menottin oopperan sijoittaminen 1930-luvun radiostudioon on paitsi hauska myös looginen ratkaisu. Vanhapiika ja varas on nimittäin lajityypiltään radio-ooppera, eli tarkoitettu esitettäväksi kuunnelman tapaan radiossa ilman näyttämötoimintaa. Alkuperäinen juoni ja uusi kehyskertomus kulkevat Mika Eirtovaaran ohjauksessa rinta rinnan, ainoastaan loppupuolen nopeissa käänteissä kehyskertomus ottaa lievän ylivallan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ohjauksen ja Marjo Haapasalon tyylinmukaisen puvustuksen myötä katsojasta todella tuntuu siltä kuin oltaisiin Suomen Yleisradion studiossa 1930-luvulla! Vaikutelmaa tukee myös esityskieli, joka on tällä kertaa suomi – alkuperäisteos on englanninkielinen.

Henkilögalleriaa on täydennetty näyttelijä Jukka Rasilan mainiosti esittämällä tunnollisella mutta hajamielisellä äänitehostemiehellä, joka yrittää luovia temperamenttisten laulajapersoonien välissä pitäen samalla lähetyksen langat hyppysissään. Hahmona tehostemies on esityksen koossapitävä voima, jonka kommelluksia ja persoonassa tapahtuvia muutoksia on hauska seurata.

Muissa henkilöhahmoissa menevät iloisesti sekaisin oopperan alkuperäiset roolit ja karikatyyrimäiset laulajahahmot. Päivi Nisulan Miss Todd on kuin kaikenkokenut diiva, jonka esittämä vanhapiika on rakastunut Juha Hostikan stereotyyppiseen mieslaulajahahmoon Bobiin. Tiina Vahevaaran Letitia on vauhdikas ja nokkela niin sisäkkönä kuin sopraanolaulajana kaikkine maneereineen, ja Anu Hostikan Miss Pinkerton puolestaan on mallimaisesti keimaileva hienostoneiti. Studiossa kaikki sekoilevat railakkaasti sekä keskenään että tehostemiehen kanssa.

Kaikki laulajat tekevät näyttämöllä hyvää työtä ja ovat tehtäviensä tasalla myös laulullisesti.

Menotti on säveltänyt oopperansa todelliselle kamarikokoonpanolle, johon kuuluu laulajien lisäksi vain piano. Pasi Helin soittaa piano-osuuden taitavasti päätyen välillä osalliseksi myös näyttämötoimintaan.

Kaiken kaikkiaan Saaristo-oopperan tuottama Vanhapiika ja varas on näkemisen arvoinen esitys, jolle pienen esiintyjäjoukkonsa ja kevyen näyttämötoteutuksensa ansiosta voi povata menestystä myös kiertävänä tuotantona. Sellaisen vinkin tosin rohkenen oopperaa katsomaan aikoville antaa, että kannattaa mahdollisuuksien mukaan tutustua etukäteen teoksen alkuperäiseen juoneen. Tällöin nimittäin esityksestä saa varmasti kaikkein eniten irti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sampsa Heiniö