Näyttämötaide

Teatteriarvio: Näytelmä vallankumouksen vartijoista

Jori Liimatainen
Teidän kaltaisianne oppineita sosialistejakin tarvitaan, Naiskaartin päällikköä Martta Kiivasta esittävä Tarja Vuola vakuuttaa Georg Boldtia näyttelevälle Ismo Reunamolle.
Teidän kaltaisianne oppineita sosialistejakin tarvitaan, Naiskaartin päällikköä Martta Kiivasta esittävä Tarja Vuola vakuuttaa Georg Boldtia näyttelevälle Ismo Reunamolle.

Kotiseutuyhdistys Halinen-Räntämäki ry: Toivon ja tuhon tie – Vallankumous Turussa 1917–1918.

Käsikirjoitus Harri Raitis, sovitus, ohjaus ja lavastus Mikko Rantanen, puvustus Kirsi Vaara, maskeeraus Marika Torvinen, muusikko Toni Perttula. Ensi-ilta Raittiusyhdistys Taimi II:n toimitalon juhlasalissa 3.11.

Satavuotiaan Suomen kunniaksi on esitetty tänä vuonna paljon maamme menneisyydestä kertovia näytelmiä ja etenkin itsenäistymisen aika on tuntunut innostavan teatterintekijöitä. Siksi onkin kiinnostava nähdä, millaisia uusia ajatuksia uudet tekstit ja sovitukset onnistuvat tuomaan niiden historialliseen kontekstiin.

Kotiseutuyhdistys Halinen-Räntämäen tuottama, Harri Raittiin käsikirjoittama ja Mikko Rantasen ohjaama Toivon ja tuhon tie – Vallankumous Turussa 1917–1918 on osa Suomi 100 -ohjelmaa. Näytelmä kuvaa yleislakon aikaisia levottomuuksia Turun näkökulmasta ja tuo lavalle aitoja historian henkilöitä, kuten uskontofilosofi Georg Boldtin (Ismo Reunamo), miliisipäällikkönä toimineen Gustaf William Lundbergin (Pentti Kallio) ja vallankumousmies Tuomas Hyrskymurron (Teppo Heikkilä).

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Episodimainen näytelmä kuvaa tapahtumia kiihkeästi ja intensiivisesti. Se ajaa suoraan tapahtumien ytimeen ja antaa äänen niille ihmisille, joilla oli voimaa ja valtaa vaikuttaa asiohin. Nauttiakseen esityksestä ei tarvitse historian tuntemusta, vaikka siitä onkin hyötyä kohtausten taustoittamiseen. Ainakin käsiohjelma kannattaa lukea läpi ennen esityksen alkua.

Välillä näytelmän teksti jää polkemaan paikalleen ja toistamaan itseään. Voikapinan selvittelyyn palataan ainakin kerran liikaa ja dialogi on paikoitellen turhan alleviivaavaa. Suoralinjaisen tekstin ja voimakkaasti tunnelmoivan ohjauksen yhdistelmä onnistuu kuitenkin kuvaamaan vallankumouksen tunnelmia hyvin.

Agitaattori Hilda Rajalan (Salla Vahtera) kiihkeät puheet ja naiskaartipäällikkö Martta Kiivaan (Tarja Vuola) päättäväisyys sekä tapa, jolla Boldt, Lundberg ja Hyrskymurto puolustelevat ajatuksiaan, tekevät esityksestä varsin uskottavan. Etenkin artikulaatioon ja puheenparteen on kiinnitetty vuorosanoissa paljon huomiota.

Kiinnostavaa autenttisuutta kokonaisuuteen tuovat myös Kirsi Vaaran puvustus ja Marika Torvisen maskeeraus. Yhdennäköisyys roolihahmojen ja heidän esikuviensa välillä on selkeä. Myös musiikki tuo esitykseen mukavan lisäulottuvuuden. Toni Perttula säestää harmonikalla ja laulusuoritukset ovat hyviä. Musiikkia olisi kokonaisuudessa voinut olla enemmänkin.

Raittiusyhdistys Taimi II:n toimitalo on esityspaikkana uusi tuttavuus. Juhlasali ja sen korkea esiintymislava tarjoavat nostalgisen miljöön historialliselle näytelmälle. Esityksen levittäytyminen lavalta katsomon sekaan ottaa yleisön mukaansa aikamatkalle, mutta jättää salin takaosasta alkavien kohtausten alut akustisesti haastaviksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kokonaisuudessaan Toivon ja tuhon tie on kiinnostava pala paikallista historiaa. Lähestymistavallaan se avaa myös tunteita ja kokemuksia faktojen takaa.

Frida Maria Pessi