Näyttämötaide

Teatteriarvio: Aateliskalenteri on komediaa hyvällä tvistillä

IKAROS AINASOJA
Erilaiset äidit (Niina Kuikka ja Jonna Laatu) päättävät kasvattaa kaksi erilaista poikaa.
Erilaiset äidit (Niina Kuikka ja Jonna Laatu) päättävät kasvattaa kaksi erilaista poikaa.

Teatteri Maneeri: Aateliskalenteri.

Kirjoittanut Tuomas Parkkinen, ohjaus Toni Enholm, lavastus Enholm ja Teija Lindholm, puvustus Annastiina Pirttilä, valot Rainer Salo, äänet Janne Hanhisuanto. Ensi-ilta 27.10.

Eräänä maaliskuun päivänä von Wahlbergien aatelistilalla syntyy kaksi poikaa. Toinen lapsista kasvatetaan kartanossa ja toinen työläisperheessä. Mutta mitä tapahtuu, kun syntymässä erotettujen kaksosten tiet kohtaavat ja kaikkien haaveissa siintävät aatelisarvon suomat etuoikeudet?

Aateliskalenteri on perinteinen prinssi ja kerjäläispoika -tarina näytelmäkirjailija Tuomas Parkkiselle tyypillisellä tvistillä. Se ei ehkä ole Parkkisen paras teksti mutta on antanut teatteri Maneerin työryhmälle paljon mahdollisuuksia hullutella ja tulkita näytelmän tasoja.

Toni Enholmin ohjaus ja yhdessä Teija Lindholmin kanssa suunniteltu lavastus luovat kiinnostavia ajankuvia poikien kasvaessa. Näytelmä lainaa esitystapoja niin brittiläisestä komediateatterista kuin vanhoista suomifilmeistä. Kokonaisuus ei kuitenkaan ole liian pikkutarkka ja pysyy siksi sopivan kevyenä. Katsoja voi huoletta keskittyä juonikäänteisiin ja antaa ajankuvan toimia mukavana lisämausteena.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ensi-illan alussa dynamiikka tuntuu vielä haalealta ja punaisten verhojen avulla tehtävät vaihdot kömpelöiltä. Sitten näyttelijät saavat vuorovaikutuksesta kiinni, ja verhojen välistäkin alkaa pilkahdella draamallisia välisoittoja kommentoimaan kohtauksia. Esitys pirskahtelee hyvää huumoria ja syttyy lopulta roihuun.

Näyttelijät tekevät varmaa työtä ja osoittavat erinomaista komediantajua. Jonna Laadun ja Jarmo Wegeliuksen tulkinta omituisesta von Wahlbergin aatelispariskunnasta on kerta kaikkiaan hillitön. Peetu Savolainen ja Julius Kalliokoski taas ovat karismaattisia kaksosina, joista elämä muovaa erilaiset kuvajaiset.

Maneerin Aateliskalenteri ansaitsee yleisön naurut. Herkullisen korskea ja kujeileva komedia sopii tulevaan pikkujoulukauteen kuin tonttulakki päähän.

Frida Maria Pessi