Kulttuuri

Von Wrightin veljesten suurnäyttely Ateneumiin 35 vuoden tauon jälkeen

ANTTI AIMO-KOIVISTO
Magnus, Wilhelm ja Ferdinand von Wrightin maalauksia näyttelyn tiedotustilaisuudessa Ateneum-salissa Helsingissä 24. lokakuuta.
Magnus, Wilhelm ja Ferdinand von Wrightin maalauksia näyttelyn tiedotustilaisuudessa Ateneum-salissa Helsingissä 24. lokakuuta.

Varsinkin lintuja kuvaavista maalauksistaan tunnettujen von Wrightin veljesten suurnäyttely avautuu Ateneumissa perjantaina. Edellisen kerran veljesten näyttely oli Ateneumissa Helsingissä vuonna 1982.

Näyttely nimeltä Veljekset von Wright täyttää Ateneumin kolmannen kerroksen ensi helmikuun lopulle asti. Esillä on yli 300 teosta.

Kuopiolaislähtöiset Magnus, Wilhelm ja Ferdinand von Wright tekivät 1800-luvulla eläinmaalauksia, maisemia, muotokuvia sekä tieteellisiä eläin- ja kasvikuvituksia.

Näyttelyssä on niin öljyväritöitä, vesiväritöitä, grafiikkaa kuin luonnoksiakin. Esille tulee myös Magnus von Wrightin täyttämiä lintuja.

Veljesten kiinnostus luontoon lähti heidän isänsä metsästysharrastuksesta. Itsekin taitavina metsästäjinä veljekset dokumentoivat metsästämiään lintuja.

Von Wrightien teosten rinnalla Ateneumin näyttelyssä on esillä uusia teoksia valokuvataiteilija Sanna Kannistolta sekä käsitetaitelija Jussi Heikkilältä.

Näyttelyn pääkuraattori on amanuenssi Anne-Maria Pennonen. Veljekset von Wright -näyttely on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.