Näyttämötaide

Teatteriarvio: Huumori höystää klassikon totuudet

Tapio Väntsi
Saituri (Thomas Dellinger) laskee rahojaan. Taustalla hänen alipalkattu työntekijänsä Bob (Samu Loijas).
Saituri (Thomas Dellinger) laskee rahojaan. Taustalla hänen alipalkattu työntekijänsä Bob (Samu Loijas).

Lastenteatteri Kurnuttava Sammakko: Saiturin joulu.

Alkuperäisteos Charles Dickens, dramatisointi ja ohjaus Tapio Väntsi, musiikki Aku Mylly, puvustus Kaarina Kopola, lavastus Elena Turja. Ensi-ilta 19.10. Seikkailupuiston Timantti-teatterissa.

Koronkiskuri Ebenezer Scrooge on keskittänyt koko elämänsä rahan haalimiseen, ja kaikenlainen tuhlaus – esimerkiksi jouluun – on hänelle kauhistus. Scroogen hahmo innoitti aikanaan muun muassa sarjakuvataiteilija Carl Barksia, hänen luodessaan itaruudestaan kuuluisaa Roope Ankkaa.

Scrooge saa kuitenkin mahdollisuuden muutoksen tekemiseen. Jouluaaton vastaisena yönä vanhan kitupiikin luokse saapuu odottamattomia vieraita: onnettomaksi haamuksi muuttunut yhtiökumppani, joka varoittaa Scroogea samalta kohtalolta, sekä menneen, nykyisen ja tulevan joulun henget. Henkien näyttämät kuvaelmat onnistuvatkin herättämään Scroogen ahneuden unesta, ja tämä tajuaa, että elämällä on tarjota jotain paljon rahaa arvokkaampaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Itse asiassa Scrooge tajuaa samat totuudet, jotka Bronnie Ware kirjassaan The Top Five Regrets of The Dying (2012) nimeää kuolemaa tekevien ihmisten viideksi yleisimmäksi katumuksenaiheeksi: ”Kunpa en olisi tehnyt niin paljon töitä.” ”Olisipa minulla ollut rohkeutta ilmaista tunteeni.” "Olisinpa pitänyt yhteyttä ystäviini.” ”Olisipa minulla ollut rohkeutta elää uskollisena itselleni eikä muiden odotusten mukaan.” ”Olisinpa antanut itselleni luvan olla onnellinen”.

Charles Dickensin klassikko Christmas Carol (1843) on sanomaltaan sen verran tärkeä ja kuvastoltaan niin kiehtova, ettei oikeastaan ole mikään ihme, että se on pyörinyt ahkerasti myös teattereiden ohjelmistoissa. Esimerkiksi Tampereen Teatterissa Ilkka Heiskasen tähdittämää Saiturin joulua esitetään jo kuudetta vuotta. Turussa se on nähty viimeksi 2015 ja 2016 Aurinkobaletin ja Turun kaupunginteatterin yhteistuotantona.

Lastenteatteri Kurnuttavan Sammakon versio osoittaa, että osaavissa käsissä usein isommilla näyttämöillä ja suuremmilla ensembleilla toteutettu teksti taipuu kahdellekin näyttelijälle. Tapio Väntsin dramatisoimassa ja ohjaamassa 45-minuuttisessa esityksessä alkuperäistarinan pääkohdat ja opetuksellinen viesti piirtyvät kirkkaina esiin. Kokemukseni mukaan esitys myös tarjoaa aineksia lasten ja aikuisten välisiin keskusteluihin koskien ainakin sellaisia käsitteitä kuin saituus ja antamisen ilo, sekä kummitusten ja henkien olemassaolo.

Thomas Dellingerin koomisia elkeitä painottava tulkinta Ebenezer Scroogesta sekä Samu Loijaksen hupaisat piipahdukset kaikissa muissa rooleissa tuovat näyttämölle totuttua enemmän huumoria. Neljävuotiaan lapseni mieleen jäivätkin ehkä tarinan sanomaa enemmän hahmojen hassuttelut sekä erilaiset tekniset ja visuaaliset ratkaisut, kuten kaiuttimista kuuluva puhe sekä Marleyn haamun repaleinen ja näyttävällä kahleella varustettu asukokonaisuus, joka hahmon höpsöyden vuoksi ei kuitenkaan ollut erityisen pelottava.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Itse pidän kovasti Dellingerin ja Loijaksen lapsikatsojat mukavasti huomioivasta, tarkasta, energisestä ja huumorilla höystetystä läsnäolosta. Näppärät kääntöseinät, yksityiskohtainen epookkipuvustus sekä musiikkipätkät tuovat kiertue-esitykseksi suunniteltuun kokonaisuuteen visuaalista ja äänellistä runsautta.

Annina Karhu