Konserttiarvostelut

Spontaaniuden voimaa

LEVYARVIO

Casserley, Illvibe, Morgan & Sjöström: Live at Club Der Polnischen Versager, Berlin 2016

(Unisono)

Move: Hyvinkää

(Unisono)

Berliinissä vuodesta 1985 asunut Harri Sjöström (s. 1952) on ehtiväinen mies. Hän on listannut verkkosivulleen peräti parikymmentä kosmopoliittista työyhteisöä ja -projektia. Niistä esimerkiksi Sestetto Internazionale julkaisi juuri albumin. Nyt ovat vuorossa Casserley, Illvibe, Morgan & Sjöström -kvartetin sekä Move-kvintetin äänitteet.

Ensin mainittu kopla väläytti vapaan pudotuksen ulottuvuuksia berliiniläisessä klubissa. Sjöströmin sopraano- ja sopraninosaksofonit ja amerikkalaispuhaltaja Jeffrey Morganin alttoklarinetti kytketään konseptissa saksalais-dj Illviben turntablismiin ja brittiläisen Lawrence Casserleyn elektroniikkaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nelikko operoi intuitio edellä reaaliaikaisen sävellysprosessin metodiikkaan tukeutuen. Äänipinnoista kehkeytyy kuulokuvia, joissa akustinen sulautuu sähköiseen ja konkretia abstraktiin. Tajunnanvirrasta pulpahtaa esiin kaikkea skrätsätyistä puhenäytteistä tunnistettaviin melodiasäikeisiin. Musiikista välittyy myös erikoinen symmetrian tuntu, jota ilmentävät kuultavien soitteiden nimet Onklaguta ja Gutaonkla.

Sjöström luottaa eriparisuuden ja spontaaniuden voimaan vuodesta 2014 yhdessä soittaneessa Move-ryhmässäkin. Hyvinkää-albumissa Sjöström, meksikolaisvibrafonisti Emilio Gordoa, saksalaispianisti Achim Kaufmann, norjalaisrumpali Dag Magnus Narvesen ja tanskalaisbasisti Adam Pultz Melbye virittävät musiikkinsa hiljaisuuden ympärille.

Hyvinkään taidemuseo on osa performanssia ja silaa oman ulottuvuuden ulosantiin. Kuten berliiniläisklubi generoi hektistä energiaa, suomalaismiljöö avaa ilmaisuun luomua tilantuntua.

Sen myötä kuultava äänivirta asemoituu vahvasti suomalaiseksi, sillä kukin pelimanni hyödyntää soitossaan improvisoivan taiteilijan arvokkainta lahjaa kuunnella musiikillista kokonaisuutta. Levylle tallennetusta äänikudoksesta välittyykin herkkyys, jolla ryhmä vie yhteistä ilmaisua uusille, tuntemattomille turuille.

Matti Komulainen