Kulttuuri

Elämänmakuisia tarinoita Broadwayn tyyliin

Työttömyys koettelee Jerryä (Mika Räinä), Malcolmia (Lauri Ketonen) ja Davea (Panu Vauhkonen).
Työttömyys koettelee Jerryä (Mika Räinä), Malcolmia (Lauri Ketonen) ja Davea (Panu Vauhkonen).

• Housut pois, teksti Terrence McNally, musiikin sävellys ja sanoitukset David Yazbek, Samppalinnan kesäteatteri, suomennos Mikko Koivusalo, sovitus ja ohjaus Heikki Sankari, musiikin sovitus ja harjoitus Jussi Vahvaselkä, koreografia Tiina Peltonen, lavastus Niina Suvitie, puvustus Kaarina Kopola, maskeeraus ja kampaukset Petriina Suomela, ensi-ilta 21.6.

Rästiin jääneet elatusmaksut uhkaavat viedä oman lapsen huoltajuuden. Itsetunto-ongelmat ajavat avioliiton vaakalaudalle. Ulosotto uhkaa ja itsemurhaakin yritetään. Työttömyys aiheuttaa yksilöille erilaisia taloudellisia, sosiaalisia ja henkisiä ongelmia.

The Full Monty -elokuvaan (1997) perustuva Housut pois -musikaali (kantaesitys Broadwaylla 2000) kertoo liikuttavan ja lämminhenkisen tarinan työttömäksi jäävistä duunareista. Chippendales-shown innoittamana miehet saavat hullunrohkean idean tienata rahaa strippaamalla.

Tavismiesten ulkomuoto ja tanssitaidot eivät vastaa ammattitanssijoiden avuja ja kykyjä. Korvatakseen puutteet, miehet lupaavat riisua kaikki pois.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuusihenkisen strippariryhmän perustaminen ja shown harjoittelu muodostavat kehyksen, jonka puitteissa seurataan ryhmään kuuluvien miesten elämänmakuisia tarinoita. David Yazbekin (s.1961) säveltämä ja sanoittama musiikki on tyyliltään perinteistä Broadway-musikaalia.

Tasaisin välimatkoin tarinankerronnan lomaan sijoittuvat laulu- ja showtanssinumerot korostavat liioitellen, välillä jopa camp-hengessä tiettyjä kerronnallisia teemoja. Siinä missä The Full Monty -elokuva on tyyliltään realistinen, musikaaligenre painottaa tarinan humoristisia, sentimentaalisia ja romanttisia aspekteja.

Kevyesti paikallistettu

Heikki Sankarin Samppalinnan kesäteatteriin ohjaama tiukkarytminen esitys tuo hienosti esiin sekä tarinan humoristiset että koskettavat piirteet. Tiheästi pyörähtelevä katsomo paljastaa ympäriltään lukuisia erilaisia, melko pelkistettyjä näyttämökuvia, mikä antaa virikkeitä sekä näyttelijöille sekä katsojille.

Esityksessä pitäydytään alkuperäisissä englanninkielisissä nimissä, eikä tapahtumia suoranaisesti ole sijoitettu Suomeen. Toisaalta miehet esimerkiksi joutuvat työttömiksi telakalta, eivätkä terästehtaalta. Kevyt paikallistaminen tuo tarinan mukavasti lähemmäs katsojaa.

Samppalinnan kesäteatteriin on jälleen saatu koottua ammattitaitoinen työryhmä. Koko parikymmenhenkinen näyttelijäseurue, kuten myös Markus Länteen johtama seitsenhenkinen orkesteri tekee energistä työtä.

Miesten show

Mika Räinän Jerry Lukowskissa on sopivasti herkkyyttä ja itsepäistä äijäenergiaa. Panu Vauhkosen Dave Bukatinsky on itsetunto-ongelmissaan liikuttava. Myös Jani Karvinen osastopäällikkö Nicholsina, Lauri Ketonen äidinpoika Malcolmina, Henry Hanikka ”Sonnina” sekä Pedram Aflatuni Ethanina tekevät hyvää työtä.

Tarinasta johtuen Housut pois on vahvasti miesten show, mutta myös Saara Lehtonen Daven vaimona, Veera Railio Haroldin vaimona sekä Kristina Vahvaselkä Jerryn ex-vaimona tekevät lajityypin puitteissa uskottavaa työtä sekä vakuuttavat musikaalilaulajina.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sitä jäin hieman miettimään, miksi Jerryn lapsi oli muutettu pojasta tytöksi. Roolitukseen ovat mahdollisesti vaikuttaneet käytännön syyt, mutta tarinan kannalta ei ole yhdentekevää, onko miesten treenejä seuraava lapsi varhaismurrosikäinen tyttö vai yksi porukan jätkistä.

Jerryn Netta-tytärtä esittävä koululainen Almiina Sankari toki pärjää hienosti tehtävässään ja Jerryn suhde tyttäreensä kuvataan lämminhenkisen isälliseksi. Tytär ei kuitenkaan pääse samalla tavalla osaksi miesporukkaa kuin alkuperäistarinan poika. Ratkaisu jättää lapsihahmon vääjäämättä ulkopuolisemmaksi ja irrallisemmaksi.