Kulttuuri

Soitto tulee dna:sta

Broadcast perustettiin vuonna 1980. Seitsemän vuotta ja viisi albumia myöhemmin se nostettiin telakalle, kunnes bändi aktivoitui hetkeksi 1990-luvulla. Nyt yhtye soittaa Laitilan Jazzkukko-festivaalilla.
Broadcast perustettiin vuonna 1980. Seitsemän vuotta ja viisi albumia myöhemmin se nostettiin telakalle, kunnes bändi aktivoitui hetkeksi 1990-luvulla. Nyt yhtye soittaa Laitilan Jazzkukko-festivaalilla.

Joskus yhtyeet hajoavat niin pieniksi palasiksi, ettei niitä voi enää koota. Broadcastille ei käynyt niin. Kitaristi Jarmo Nikku kertoo, että kaikki on kiinni ajoituksesta ja olosuhteista.

– Olemme silloin tällöin puhuneet, että Broadcast voisi joskus tehdä jotakin. Nyt saimme Laitilasta hyvän keikkatarjouksen, joka vieläpä sopi kaikkien kalentereihin.

Nikku naurahtaa, että Broadcastiin palaaminen tuntuu hyvältä ja hiukan pelottavaltakin. Yhdessä soittaminen sujuu kuin välivuosia ei olisi koskaan ollutkaan.

– Meillä on ollut mahtavia treenejä. Musiikki tuntuu tulevan enemmänkin dna:sta kuin päästä.

Alkuaikoinaan Broadcast haki vaikutteita Eaglesin ja Doobie Brothersin kaltaisilta yhtyeiltä. Sittemmin siitä tuli rockimpi bändi. Mutta kuulostaako Broadcast kolmenkymmenenviiden vuoden takaiselta itseltään?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nikun mukaan aika pitkälti kyllä, mutta myös kokemus kuuluu.

– Kim Lönnholm on pitänyt äänensä kunnossa ja laulaa samoista sävellajeista kuin ennenkin. Soittajina meillä on enemmän ruista ranteessa.

Broadcast perustettiin vuonna 1980. Seitsemän vuotta ja viisi albumia myöhemmin se nostettiin telakalle, kunnes bändi aktivoitui hetkeksi 1990-luvulla.

Emoyhtyeen uinuessa jäsenet ovat uurtaneet omia musiikkiuriaan: Lönnholm, Edu Kettunen ja Esa Kaartamo tunnetaan sooloartisteina, ja rumpali Miri Miettinen, basisti Masa Maijanen ja Jarmo Nikku ovat maineikkaita soittajia. Broadcast oli jäsenilleen koulu.

– Ison bändin musiikkia ei voinut vain roiskia menemään. Meidän piti oppia soittamaan ja tuottamaan, Nikku sanoo.

Broadcastissa oli potentiaalia kansainvälisellekin uralle, mutta sellaiset pyrkimykset tyssäsivät musiikkiviennin silloiseen osaamattomuuteen ja kontaktien puutteeseen. Nikkua se ei harmita.

– Maailma oli silloin erilainen. Asiathan menevät kuten menevät, ja meidän kohdalla ne ovat menneet hyvin.

Kitaristi vahvistaa pointtinsa vastakysymyksellä: jos Broadcast olisi lähtenyt ulkomaille, mistä sen jäsenet olisivat jääneet paitsi?

– Soittaisimmeko siinäkin tapauksessa näin kuusikymppisinä paremmin kuin koskaan? Luulen, että itse en ainakaan soittaisi.

Entäpä onko Broadcastilla elämää Jazzkukon-keikan jälkeen?

Nikku yllättää kertomalla, että kaikki on mahdollista.

– Jos joku kysyy meiltä, että ”tuutteko keikalle”, vastaus saattaa hyvinkin olla ”tullaan”. Itse me tuskin keikkojen perään kyselemme, mutta meille saa soitella ja ehdotella esiintymisiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Eikä siinä vielä kaikki: uusien Broadcast-kappaleiden kirjoittamisesta on jo keskusteltu kepeään sävyyn, joskin täsmällinen suunnitelma on vielä laatimatta. Sekin olisi pelkkä järjestelykysymys, koska soittajat ovat aina olleet hyvissä väleissä keskenään.

– Tämä on helppoa juuri sen vuoksi, että meillä on henkilötasolla kaikki kunnossa. Olemme aina tehneet yhteistyötä keskenämme myös Broadcastin ulkopuolella. Meillä on hyvä yhteishenki.

Broadcast Laitilan Jazzkukko-festivaalilla Kirkkopuistossa lauantaina 5.8.

3 poimintaa

Broadcast

Broadcast on julkaissut albumit Broadcast (1981), Heartbreak Paradise (1982), Who's Got the Ball (1983), Soon (1984), Step On It (1987) ja Handcrafted (1996).

Vuonna 1983 Broadcast voitti Englannissa järjestetyn Battle of the Bands -kisan. Toiseksi tuli maineikas hollantilaisyhtye Nits.

Broadcastin jäsenet ovat julkaisseet soololevyjä ja soittaneet mm. Hoedownissa, Ben Granfelt Bandissa, Gringos Locosissa, Havana Blackissä ja Pepe Ahlqvist H.A.R.P:issa.

Näytä lisää