Näyttämötaide

Europeade juhlistaa kulttuurien moninaisuutta

TS/SHOJA LAK
Andalucíasta avajaisjuhlassa nähtiin perinteistä flamencoa, jota harrastetaan aktiivisesti myös Suomessa.
Andalucíasta avajaisjuhlassa nähtiin perinteistä flamencoa, jota harrastetaan aktiivisesti myös Suomessa.

EUROPEADE

Avajaisesitys.

27.7. Gatorade Centerillä.

Kansanperinnetapahtuma Europeaden lähes nelituntisessa avajaisjuhlassa nähtiin Euroopan eri maiden kansantanssin ja -musiikin rikas perinne upeine kansallispukuineen. Avajaiset välitettiin myös suorana lähetyksenä ja esitykset ovat nähtävissä internetissä.

Kotimaiset ryhmät esittivät Suomen eri perinnealueiden tansseja. Illan avasi tapahtumaa emännöivän maakunnan Varsinais-Suomen kaikenikäisten tanssijoiden tenhoava Turun poikain rinkitanhu.

Pohjoisin Poromiehen polska, vanhin paritansseista, painui elävästi mieleen. Lapsille tehty esitys ilmensi perinteen siirtymistä sukupolvelta toiselle. Illan nuorin esiintyjä oli syli-ikäinen lapsi. Muisto-esityksessä kunnioitettiin edesmenneitä koskettavan Lemmen katrillin sävelmin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Eritoten Baltian maiden isot ryhmät osoittivat kansantanssiperinteensä elinvoimaisuuden. Nuori sukupolvi oli hienosti edustettuna ja esitykset taidokkaita. Illan sykähdyttävintä antia oli 170 virolaisen naistanssijan riemastuttava Soome polkka, Säkkijärven polkka. Kerrassaan mukaansatempaavaa kulttuurienvälistä vuorovaikutusta!

Vaikutuin lisäksi erityisesti alankomaisen senioriryhmän lämpimästä huumorista, portugalilaisten ja romanialaisten ryhmien tyylikkään kansanomaisesta energisyydestä, ranskalaisten ja espanjalaisten puvustosta ja esitysten ilmeikkyydestä sekä irlantilaisen sekaryhmän pyörätuolitanssijoista. Tanssi kuuluu jokaiselle rajoitteista riippumatta ja ilo tästä välittyy Europeadessa.

Kulttuurien diversiteetin, monimuotoisuuden, kunnioittaminen toistui illan juhlapuheissa. Vaikka kansanperinteeseen kuuluu säilyttävä tehtävä ja perinnetietouden välittäminen eteenpäin, myös uudistavalla otteella on sijansa osoittaa perinteen elämistä nykyajassa.

Kulttuurisen moninaisuuden kunnioittaminen, kulttuurienvälinen kohtaaminen ja kansallisuuteen perustuvan ajattelun laajentaminen ovat polttavia haasteita tämän päivän Euroopassa. Kansainvälisenä kielenä tanssi on loistava tapa luoda vuorovaikutusta ja yhteisöllisyyttä yli rajojen.

Tanssinhistoriassa lajit kulkeutuvat kulttuurista toiseen, ja vaikutteet omaksutaan paikallisten erityispiirteiden mukaisesti. Tätä yhteisen perustan ja kulttuurisen erityislaatuisuuden vuoropuhelua oli kiehtova seurata. Oli myös hienoa nähdä, että vaikka seuratansseihin yhdistetään perinteiset sukupuoliroolit, tanssissa puhutaan miehen ja naisen sijasta viejistä ja seuraajista, ja osansa saa jokainen vapaasti valita.

Avajaisilta oli perinteitä kunnioittava juhla. Turkuun laajasti levittäytyvä tapahtuma puolestaan osallistaa jokaista mukaan tanssimaan. Kansanperinnetoiminnan luonteesta kertoo myös se, että esiintyjät eivät tyytyneet vain estradihetkiinsä vaan spontaani seuratanssi ja musisointi jatkuivat kaduilla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Avajaisissa nähtiin myös Europeade-talkoolaisten letkeä humppa, mikä oli oiva johdatus lauantai-illan ohjelmiston tavoitteeseen tehdä humpan tanssimisen maailmanennätys kaupungin keskustassa. Nyt Turku, kaikki koolle humppaamaan!

Mia Hannula

SHOJA LAK
Edellisen tapahtuman järjestäjän edustajat Namurista, Belgiasta, luovuttivat Europeade-lipun turkulaisille. Ensi vuonna tapahtumapaikkana on Portugalin Viseu.
Edellisen tapahtuman järjestäjän edustajat Namurista, Belgiasta, luovuttivat Europeade-lipun turkulaisille. Ensi vuonna tapahtumapaikkana on Portugalin Viseu.