Kulttuuri

Karonkka kahdelletuhannelle

LENNART HOLMBERG
Katarina Pada (vas.), Salla Karvonen ja Tuomas Sara kokivat Uittamon paviljongin alueen hellyttävän pienenä tuodessaan Ilmiön sinne takaisin. Taustalla Aleksi Liimataisen ja Mauno Leppänen Talo-teos, jossa näytetään festivaalin aikana Gili Avissarin videoteos Pink.
Katarina Pada (vas.), Salla Karvonen ja Tuomas Sara kokivat Uittamon paviljongin alueen hellyttävän pienenä tuodessaan Ilmiön sinne takaisin. Taustalla Aleksi Liimataisen ja Mauno Leppänen Talo-teos, jossa näytetään festivaalin aikana Gili Avissarin videoteos Pink.

– Never say never, mutta pidämme kyllä erittäin epätodennäköisenä, että ensi kesänä mitään vastaavaa tekisimme.

Näin tuumasi Turun Sanomille vastaava tuottaja Tuomas Sara yhdessä ohjelmatuottaja Mikko Levónin kanssa 19.7.2016, muutama päivä ennen viimeistä H2Ö-festivaalia.

Maaliskuussa 2017 kuulutettiin jo kirkossa, että H2Ö:n edeltäjä Ilmiö tekee paluun Uittamon paviljongille. Päätöksen vuosina 2009–13 juhlitun Ilmiön uudesta tulemisesta on täytynyt syntyä pian heinäkuisten kommenttien jälkeen.

Parahimmat H2Ö:n ja Ilmiön järjestäjät, voikos teidän sanomisiinne luottaa laisinkaan?

Tuomas Saraa, tuottaja Salla Karvosta ja tiedottaja Katarina Padaa kysymys naurattaa. Vitsistä lähti myös Ilmiön paluu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Viimeisessä H2Ö:ssä syntyi lentävä läppä, että järjestetään Ilmiö karonkkana H2Ö:n työntekijöille, Karvonen kertoo.

Vitsistä tuli totta – mutta ei pelkkä työväen karonkka vaan 2000 kävijää vetävä festivaali.

Karonkan järjestämiseltä Ilmiö tekijöilleen silti tuntuu, kun sitä vertaa H2Ö:n vaatimaan työmäärään. Ehkä se on myös pehmeä lasku kesään ilman festivaalia, järjestäjät kun eivät – ainakaan vielä – lupaa Ilmiölle jatkoa vuonna 2018.

– Olemmehan me fantasioineet festarittomasta kesästä, Karvonen sanoo.

– Mutta tämä on jo yhdeksäs vuosi festivaalijärjestäjänä. Ajatus siitä, millaista elämä olisi ilman festaria, on pelottava, Sara naurahtaa.

Sara on verrannut H2Ö:n kokoamista työmäärältään omakotitaloon, joka rakennetaan viikossa ja puretaan kolmessa päivässä. Ilmiö on H2Ö:n rinnalla kooltaan kenties leikkimökki, mutta ammattitaidolla rakennettu sellainen. Menneet Ilmiöt ja H2Ö:t ovat kasanneet pääpiirteittäin samana pysyneen tuotantotiimin ja koulineet tekijöistä ammattitaitoisia festivaalijärjestäjiä.

Ilmiön parissa työskentelee myös noin 130 talkoolaista. Järjestäjät arvioivat määrän olevan kolmas- tai ehkä vain neljäsosa H2Ö:n talkoovaatimuksista.

– Uittamon paviljongin alue näytti palatessamme hellyttävän pieneltä. Tuntui uskomattomalta, että Ilmiö on mahtunut sinne, mutta kokemuksesta tiesimme, että se on tehtävissä, Sara kertoo.

H2Ö-kokemus on tuonut järjestäjille uudenlaisen katseen logistiikkaan.

– Jos joku aidanpätkä on tiellä, sen voi purkaa ja rakentaa festivaalin jälkeen uudelleen. Aikoinaan Ilmiössä hankalilta vaikuttaneet asiat ovat nyt pikkujuttuja, Sara sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ilmiön liput myytiin loppuun noin viikko ennen festivaalia. Vanhojen Ilmiö-kävijöiden ohella festivaalille saapuu H2Ö-vieraita, jotka eivät kaikki edes tunne Ilmiön historiaa vaan ihastelevat, että järjestäjät ovat keksineet tällaisen uuden, pienimuotoisemman tapahtuman.

Ilmiön ohjelmisto on totutun laaja sekä määrältään että tyylilajeiltaan. Musiikkiesiintyjiä on yli 40, minkä lisäksi on monitaiteellinen ohjelmisto. Katarina Pada korostaa, että vaikka musiikkikokonaisuus saattaa nopealla vilkaisulla näyttää satunnaiselta, se ei Mikko Levónin käsittelyssä sellainen ole.

– Mikko on rakentanut aikatauluun omanlaisensa polut, niin etteivät tietyistä genreistä kiinnostuneet joudu valitsemaan päällekkäisistä keikoista, Pada korostaa.

Tuomas Sara ei usko, että on löydettävissä toista, joka tuntisi Ilmiön 2017 kattauksen yhtä tyhjentävästi kuin Levón.

– Monet tuotantoryhmästä ovat samalla tasolla yleisön kanssa. Vaikka omaa aikatauluaan voi etukäteenkin suunnitella, niin kuten ennenkin, kannustan kävijöitä eksymisen ja löytämisen ideologiaan, Sara sanoo.

Jää tosiaan nähtäväksi, löytävätkö järjestäjät itsensä Ilmiön parista jälleen 2018. Jos näin käy, on festivaali samoilla linjoilla kuin kapasiteetiltaan monin kerroin suurempi Ruisrock. Promoottori Mikko Niemelä totesi ennen tämänvuotista Ruisrockia, että aluetta ei enää voi laajentaa, ja että kehitysajatukset keskittyvät siihen, miten ihmisillä olisi tapahtumassa entistä mukavampi olla.

Ilmiö on hitusen laajempi kuin ennen. Jos se jatkaa, se ei enää laajene.

– Jos laajenisi, näiden hyvien juhlien viihtyvyys kärsisi, Sara kiteyttää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ilmiö Uittamon paviljongilla tänään klo 14–03.