Näyttämötaide

Teatteriarvio: Koiramainen klassikko

Matti Vahtera
Koiraveljesten löylykilpailussa saattaa käydä huonosti.
Koiraveljesten löylykilpailussa saattaa käydä huonosti.

Kaarina-Teatteri ja
Kaarinan nuorisoteatteri: Seitsemän koiraveljestä.

Teksti Aleksis Kivi ja Mauri Kunnas,

dramatisointi ja ohjaus Heini Vahtera,

musiikki Eero Aakala,

koreografia Anna Hellstén,

lavastus Niina Suvitie,

puvustus Tiina Valkama,

maskeeraus Marika Torvinen ja Jasmin Malmi,

nuket Saima Lahtinen.

Kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven Seitsemän veljestä (1870) on Suomen historian merkittävimpiä teoksia ja Mauri KunnaksenSeitsemän koiraveljestä (2002) yksi sen parhaita mukaelmia. Kunnaksen kuvituksissa Jukolan poikien kesytön luonne pääsee hienosti esiin.

Kaarina-Teatterin ja Kaarinan nuorisoteatterin yhteisproduktio herättää Jukolan koirapojat henkiin sopivasti satavuotiaan Suomen kesässä. Ohjaaja Heini Vahteran näytelmäsovitus on kunnianosoitus molemmille kirjailijoille ja yhdistelee mukavasti kummankin klassikon tunnelmia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Esitys ei lähde sievistelemään veljesten karskia olemusta. Koirat murahtelevat, läähättävät, painivat ja jahtaavat häntäänsä. Kahden nuoren uroskoiran omistajana voin todeta, että lopputulos on varsin uskottava.

Mutta on veljeksillä inhimillinenkin puoli. Kovapäiset pojat haaveilevat ihan tavallisesta elämästä, vaikka joutuvat jatkuvasti keskelle vastoinkäymisiä. Elämän koulu on kova koulu nuorelle miehelle, mutta onneksi veljeksillä on toisensa.

Lämpöä esitykseen tuovat Saima Lahtisen nuket, jotka ilmentävät Kunnaksen piirtojälkeä. Heikki Hämähäkki, Kana ja Kissa kulkevat veljesten mukana läpi tarinan.

Marika Torvisen ja Jasmin Malmin maskeerauksella koirat saavat kuononsa ja Tiina Valkaman puvustuksessa huomio kiinnittyy hauskoihin virkattuihin virsuihin. Niina Suvitien lavastus rakentaa teatteritalojen väliin palan historiallista maisemaa ja Eero Aakalan musiikkisovitukset svengaavat iloisesti.

Parasta on kuitenkin huomata, miten keskittyneesti nuorimmatkin katsojat esitystä seuraavat. Hyvä tarina vie mennessään, vaikka lavalla ei olisikaan prinsessoja ja robotteja.

Frida Maria Pessi