Konserttiarvostelut

Konserttiarvio: Se lunasti kaikki lupauksensa

Jari Laurikko
Sanna Klemetti, Sami Keinänen, Yari Nuutinen,  Juho Kalliolahti ja Aleksi Muhonen eli Yari & Se Tuntematon Numero vangitsi yleisönsä Kårenilla keskiviikkoiltana.
Sanna Klemetti, Sami Keinänen, Yari Nuutinen, Juho Kalliolahti ja Aleksi Muhonen eli Yari & Se Tuntematon Numero vangitsi yleisönsä Kårenilla keskiviikkoiltana.

Yari & Se Tuntematon numero

24.5.2017 Kåren, Turku.

Tuntui kuin Yari & Se Tuntematon numero olisi halunnut hiukan hälventää suuren musiikkijuhlan tuntua, jota ilma oli sakeanaan.

Siinä se ei kuitenkaan onnistunut. Kun intoiltu indieyhtye soittaa harvoin esiintyvän mestarilauluntekijän kanssa tämän legendaarisen yhtyeen tuotantoa, illalta pitää odottaa paljon.

Hetken säädettyään bändi polkaisi homman alulle pätkällä Paul Ryanin Eloisea ja The Velvet Undergroundin Sweet Janen suomennoksella No niin, no niin. Ei tarvittu savua, vilkkuvaloja tai univormuja. Hienot kappaleet ja kova kokoonpano riittivät hyvin.

Maan tämän hetken puhutuimpien artistien joukkoon noussut Sanna ”Litku” Klemetti ansaitsee kiitoksen paristakin asiasta. Hän on omillaan mitä piristävintä musiikkia, ja kaiken kukkuraksi hän on saanut houkuteltua elokuvasäveltäjäksi erakoituneen Jari ”Yari” Knuutisen esittämään Sen biisejä keikoilla. Ja millaisia biisejä ne ovatkaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yari sai äänensä auki Eddie & The Hot Rodsin Do Anything You Wanna Dosta muistuttavaa lähdön tunnelmaa huokuvan Joku muu -biisin aikana. Pahaa unta? -kappaleessa kaikki oli jo komeasti kohdallaan. Konsertin vangitsevin numero oli vuoden 1981 Banaaniconga-albumin Pitkät ja sekavat kirjeet. Pahaa unta -albumin (1980) Ollaan naurettu niin kauan -päätösraidasta kuultiin väkevä versio.

 Yari on esimerkillinen lauluntekijä, ja myös hänen tavastaan käsitellä lainamateriaalia olisi monella opittavaa. Hän on tehnyt P.F. Sloanin Eve of Destructionista ja The Velvet Undergroundin Pale Blue Eyesista niin omanlaisensa tulkinnat, että kappaleita Mä haluan elää ja Mitä me tehdään voisi halutessaan pitää Sen omina biiseinä. Keikalla kuulluista covereista vain Ootsä rakastunut?, suoraviivainen versio Buzzcocksin Ever Fallen in Love (With Someone You Shouldn't've):sta, myötäili alkuperäisen upeutta turhan tarkasti.

Klemetti ja Knuutinen ovat kolmenkymmenen vuoden ikäerostaan huolimatta hyvä musiikillinen pari. Vuosina 1976–1985 toiminut Se kieltäytyi taipumasta trendien alla, julkaisi heti kärkeen teosmaisen teemalevyn ja lunasti muodikkaasta punkista itselleen vain sen innostavimmat puolet. Myös Klemetti operoi kuvia kumartelematta ja musiikin eikä makeilun ehdoilla. Ja suuria romantikkojahan he kumpikin ovat.    

Kuten ehtymättömistä aplodeista saattoi päätellä, Kårenin-keikka oli tapaus. Siitä nauttiakseen ei edes tarvinnut tuntea Sen tuotantoa etukäteen: musiikki teki itsensä tykö hämmästyttävän helposti. Pitkän encoren päätti maaginen Varjot, jonka Yari esitti yksin, itseään säröisellä sähkökitaralla säestäen. Sen soidessa kyynelet eivät olleet kaukana.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ari Väntänen


3 POIMINTAA

Onnistunut paluu

1 Laulaja-kitaristi Yari Knuutinen muisteli soittaneensa Kårenin lavalla viimeksi vuonna 1983.

2 Mitä me tehdään -kappaleen lauloi Sanna ”Litku” Klemetti, joka muuten pysytteli kosketinsoittaja-taustalaulajan osassa.

3 Yhtyeen muut jäsenet ovat kitaristi Aleksi Muhonen, basisti Juho Kalliolahti ja rumpali Sami Keinänen.