Kulttuurin kolumni

Kurkista kotinurkkia kauemmaksi

Miten hyvin itse asiassa tunnet kotikaupunkiasi? Uteliaisuus heräsi, kun olin Turun toukokuisten kaupunginosaviikkojen infossa.

Takakirves ja Kärsämäki jo niminä herättävät uteliaisuutta, mutta enpä ole alueilla juurikaan poikkeillut. Kiertoajelu siis on paikallaan. Länsi-Turusta tiedän tietenkin Länsikeskuksen, mutta Pohjolan pihat ovat näkemättä ja kävelyt Mälikkälän ja Metsäkylän luonnonsuojelualueilla tekemättä.

Nummenpakalta tiedän Kuuvuoren, mutta ihastelematta sen syvemmin ovat Nummen kauniit puutalot ja ihanat pihat. Siis Pakan paserus tulisi tarpeeseen. Kuralan Kylämäessä olen toki käynyt töiden merkeissä useasti. Martin kaupunginosastakin löytyisi jatkuvasti uutta – vallankin Kulttuuriolohuone tuntuu olevan alueen sykkivä sydän.

Mitä elämyksiä lähialueet voivat tarjotakaan, jos on valmis kierrokselle avoimin mielin ja silmin. Nähtävää taatusti riittää. Ekstraa saa, jos on oikeaan aikaan oikeassa paikassa – voi osua vaikka siltatansseihin Halisten vanhalle sillalle.

Opiskeluaikoina kuljeskelin kameran kanssa omakotialueiden hiekkakäytävillä syreenien kukkiessa. Muistan huumaavan tuoksun ja sunnuntain levollisen, miltei juhlallisen tunnelman, joka henki ikkunoiden pitsiverhoista ja somista pikkupihoista. Mielessäni päätin jatkaa eri kaupunginosiin tutustumista. Pikkuisen etukäteistietoa, kartta kassiin, bussilla päätepysäkille ja kiertelemään ehkä eväiden kera. Vaan käymättä on jäänyt.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Siksi siis tarvitaan herättäjää, tarvitaan kaupunginosaviikkoja, jotka yksi kerrallaan tuovat esiin alueensa aarteita. Tähän mahdollisuuteen kannattaa tarttua niin paikallisten kuin kauempaa tulevien. Ja jos juuri silloin ei ennätä, aina voi retkeillä myöhemmin pienemmässäkin piirissä.

Tutustumiskierroksella viimeistään selviää, miten moni-ilmeinen kaupunki Suomen Turku todella on.

SINIKKA ESKOLA

Kirjoittaja on Turun Sanomien kulttuuritoimittaja.

Julkaistu 9.5.2012

Luitko jo nämä?