Näyttämötaide

Teatteriarvio: Juonittelua antiikin tyyliin

Petra Lähde
Dordalus (Aleksi Kauppinen) ja Toxilus (Ikaros Ainasoja) neuvottelevat kaupoista.
Dordalus (Aleksi Kauppinen) ja Toxilus (Ikaros Ainasoja) neuvottelevat kaupoista.

Teatteri Maneeri: Persialainen.

Näytelmäteksti T. Maccius Plautus, suomennos ja ohjaus Petra Lähde, lavastus Ikaros Ainasoja, Mikko Forsström, Petra Lähde ja työryhmä, puvustus Petra Lähde, Iisa Niemi ja työryhmä, valosuunnittelu ja musiikki Raimo Laurila, ensi-ilta 21.4.

Titus Maccius Plautus (254-184 eaa.) oli yksi tuotteliaimpia roomalaisia näytelmäkirjailijoita. Hänet tunnetaan erityisesti komedioistaan, joista nykypäiviin on säilynyt 21 tekstikokonaisuutta. Esimerkiksi William Shakespearen ja Molièren nähdään saaneen vaikutteita Plautuksen tuotannosta. Tyypillinen henkilöhahmo Plautuksen näytelmissä on neuvokas orja.

Orjuus oli antiikin roomalaisessa yhteiskunnassa tärkeä tukipilari. Orjien asemissa tosin oli suurta keskinäistä vaihtelua. Iso osa orjista raatoi raskaassa pakkotyössä, mutta toisaalta vauraan talouden kotiorjan elinolot ja vaikutusmahdollisuudet saattoivat hyvinkin olla paremmat kuin köyhällä vapaalla kansalaisella.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tällainen hyväosainen orja on myös Plautuksen Persialaisen päähenkilö Toxilus. Petra Lähteen latinasta suomentama ja Teatteri Maneeriin ohjaama Persialainen on Plautukselle tyypilliseen tapaan ehtaa juonittelua alusta loppuun. Toxilus on tarinan inhimillinen mutta neuvokas primus motor, joka tahtoo ostaa vapaaksi rakastettunsa Lemniselenen.

Tarinan hahmoja motivoivat ajattomasti raha, rakkaus, ruoka ja ystävyys. Antiikin Rooman yhteiskunnalliset olot saattavat tuntua nykyihmisestä vieraalta, mutta hahmojen yleisinhimilliset piirteet, kuten rakastuneisuus, ahneus, nokkeluus ja lojaalius, ovat säilyneet ennallaan vuosituhansien ajan.

Lähteen suomennoksen kieli on raikasta ja verbaalisesti rikasta. Teksti istuu luontevasti Teatteri Maneerin nuorelle polvelle. Seitsenhenkinen näyttelijäseurue heittäytyy rohkeasti komediallisesti tyypiteltyjen hahmojensa nahkoihin.

Lämpimästi väritetty, epookista inspiroitunut lavastus ja -puvustus johdattavat katsojaa riittävästi menneeseen aikaan. Teatterillisesti perinteiseen tyyliin toteutettu Persialainen on kuitenkin ennen kaikkea kurkistusluukku parintuhannen vuoden takaiseen viihteeseen ja sellaisenaan hupaisa kuriositeetti.

Annina Karhu