Kulttuuri

Tyhjänpäiväinen uusintaversio vanhasta sadusta

Courtesy of Disney
Emma Watson ja Dan Stevens ovat Belle ja Hirviö.
Emma Watson ja Dan Stevens ovat Belle ja Hirviö.

Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö.

Ohjaaja Bill Condon. Kinopalatsi K12. 2h 10min.

Kaunotar ja hirviö (1991) kuuluu Disneyn muistetuimpiin animaatioihin. Nyt yhtiö on toteuttanut saman tarinan uudestaan oikeiden näyttelijöiden ja digitehosteiden avulla. Mitään varsinaisesti uutta näkökulmaa ei tarinaan ole tuotu. Siksi hieman ihmetyttää, miksi koko juttu on edes pitänyt tehdä uusiksi.

Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö ei ole onnistunut irtautumaan alkuperäiseen satuun liittyvistä asenteellisista mielleyhtymistä. Tarinassa nuori kaunis nainen joutuu karvaisen ja väkivaltaisen hirviön vangiksi. Hirviö muuttuu salskeaksi nuorukaiseksi vain, jos neito rakastuu häneen.

Näin elokuva tuntuu viestittävän perinteistä sanomaa siitä, miten naiset ovat kuin luonnostaan herkkiä ja hauraita ja heidän on vain hyväksyttävä miesten kovakouraisuus. Ja eikä se haittaa, jos mies on vähän karvainen ja ruma. Pohjimmiltaan hänellä on kuitenkin hyvä sydän.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Joskus olisi todellakin hauska nähdä sadusta versio, jossa sukupuoliroolit olisi käännetty ympäri. Tuolloin pääosassa olisi nuori ja komea poika, joka joutuisi karvaisen hirviö-neidon vangiksi. Mitenköhän aihetta käsiteltäisiin silloin?

Toki Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö on hyvin toteutettua ja hyvän näköistä tarinankerrontaa. Mutta yli kaksi tuntia kestävällä elokuvalla on liikaa pituutta. Syy tähän on ennen kaikkea laulunumeroissa, joita on tungettu jokaiseen mahdolliseen väliin.

Esitykset ovat puuduttavia, sillä ne eivät tuo tarinaan mitään uutta vaan ilmentävät samoja tunteita, joita elokuvan henkilöt ovat edellisessä kohtauksessa kokeneet. Elokuva tuskin edes kärsisi, jos suurin osa musikaalinumeroista olisi leikattu pois.

Henri Waltter Rehnström