Näyttämötaide

Tanssiarvio: Kauniita kamppailuja elämän jatkumossa

Reino Koivula
SetUp nostaa musiikin intiimiin vuoropuheluun liikkeen kanssa.
SetUp nostaa musiikin intiimiin vuoropuheluun liikkeen kanssa.

SetUp.

Koreografia Saku Koistinen, tanssi Laura ja Saku Koistinen, musiikki Philippe Ollivier. Ensi-ilta Barker-teatterissa 22.2.

Pidän raikkaan fyysisistä tanssiteoksista, joissa liike koukuttaa. Saku Koistisen SetUp on sitä puhtaimmillaan. Suomalais-ranskalainen yhteisteos liikkuu rakentamisen, purkamisen, hetken merkityksellisyyden ja kuoleman teemojen välillä.

SetUp rakentuu erillisistä kohtauksista, jotka nivoutuvat luontevasti toisiinsa. Katsoja saa myös näin pieniä hetkiä hengähtää.

Koreografiassa on kiinnostavia rytmiikoita, ja Laura Koistinen on ilmaisullisesti kiinnostava taiteilija. Hän vaikuttaa olevan Saku Koistista syvemmällä liikkeessä. Uuden elämän kasvaessa Laura Koistisen sisällä ollaan teoksen ytimessä, syntymän ja kuoleman jatkumossa. Tämä on kiehtovaa ja koskettavaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Philippe Ollivierin läsnäolo teoksessa on pala timanttia. Hän elää sekä ilmeidensä että eleidensä kautta mukana liikkeessä ja soittaa upeasti bandoneonia. Myös Ollivierin nauhoittama äänimaailma yhdistyy hienosyisesti livesoittoon. Musiikki ei ole teoksessa vain liikettä tukeva elementti, vaan se nousee tanssin rinnalle.

Teos kiihtyy loppua kohti ja Koististen vimmattu duetto saa katsojan aistit hereille. Kontrollista ja rutiineista kiinni pitäminen kääntyy liikkeen kautta huvittavaksi ilmiöksi. Katsojana tulee lohdullinen olo, kun tanssijat tukevat toisiaan loputtomassa puurtamisessa.

Jään miettimään tanssijakaksikon ilmeiden vakavuutta. Olisiko teoksen moniulotteisuutta voinut lisätä tuomalla eri tunnetiloja läpinäkyvämmin myös kasvoille?

Kokonaisuutena SetUp on samanaikaisesti voimakas ja hauras vuoropuhelu liikkeen ja musiikin välillä. Teos tuo näkyväksi kamppailumme elämän virtaa vastaan. Kamppailut eivät ole turhia. Vaikka hetket sortuvat, niistä jää merkityksellisiä jälkiä, joiden päälle uudet kokemuksemme rakentuvat.

Suvi Satama