Näyttämötaide

Teatteriarvio: Moni-ilmeinen Lumikuningatar

Aino Laine
Lumikuningatarta kuvataan erikokoisilla nukeilla.
Lumikuningatarta kuvataan erikokoisilla nukeilla.

SirkusUnioni ja Seikkailupuiston teatteri: Lumikuningatar.

Dramatisointi, ohjaus ja sävellys Aino Laine, sirkustekninen ohjaus, valosuunnittelu ja tehosteet Antti Kulmala, projisoinnit Keijo Leinonen, nuket Helena Markku, lavastus Marjukka Jakonen, ensi-ilta 19.2. Timantti-teatterissa.

Ensi-illassa lapsikatsojat eläytyvät voimakkaasti Lumikuningattaren maailmaan. Osallistuvat leikitykseen, kommentoivat tapahtumia. Asettuvat vahvasti Kain ja Gerdan puolelle.

SirkusUnionin ja Seikkailupuiston teatterin yhteistuotannossa H. C. Andersenin satu kerrotaan moni-ilmeisesti puheteatterin, nukkien ja sirkuksen keinoilla.

Teksti ja tarina eivät hallitse esitystä, vaan muodostavat pikemmin temaattisen kehikon, jonka varaan tyyleiltään ja tunnelmiltaan erilaiset tapahtumat kiinnittyvät.

Lumikuningatarta kuvataan erikokoisilla nukeilla. Nuket liikkuvat fyysisestä ihmiskehosta poikkeavalla tavalla, ikään kuin kokoaan muunnellen. Kauniskasvoiset nuket tuovat hahmoon sopivasti mystisyyttä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jäätymisen pelossa oma kohta neljävuotias lapseni varoi visusti katsomasta kauniin kuningattaren silmiin.

Eteerisen nuken vastakohtana nähdään fyysisiä, ihmiskehoon ankkuroituvia sirkuskohtauksia, joissa on mukavasti lapsiin purevaa huumoria ja taituruutta.

Eikka Alatalon akrobaattiset liikesarjat permannolla ja tikkailla – basson kanssa taiteillen – herättävät yleisössä ihmetystä ja ihastusta. Myös Alatalon ja Heikki Tolinin jongleerausnumerot omenoilla ja miekoilla ovat lystikkäitä.

Erika Malkki Gerdana sekä Aino Laine, Alatalo ja Tolin useissa rooleissaan rakentavat näyttämölle ilmeikkään hahmogallerian monipuolisella äänenkäytöllään ja tarkalla fyysisellä ilmaisullaan.

Lavastus on kevytrakenteinen, mutta siinä on viehättäviä yksityiskohtia, kuten Lumikuningattaren komea kelkka sekä harsoista ja valoista rakentuva jäälinna. Korppi-projisoinnissa on saman sukuista mystisyyttä kuin Lumikuningatar-nukeissa.

Laineen säveltämä musiikki ja laulut rytmittävät mukavasti tapahtumia.

Annina Karhu