Kulttuuri

Elokuva-arvio: Usko koetuksella

Future Film
Nuoret jesuiittaveljet (Adam Driver ja Andrew Garfield) matkaavat länsivaikutteista ja kristinuskosta eroon haluavaan Japaniin 1600-luvulle sijoittuvassa Martin Scorsesen draamassa.
Nuoret jesuiittaveljet (Adam Driver ja Andrew Garfield) matkaavat länsivaikutteista ja kristinuskosta eroon haluavaan Japaniin 1600-luvulle sijoittuvassa Martin Scorsesen draamassa.

Silence.

Ohjaaja Martin Scorsese.

Kinopalatsi. K16, 2 h 41 min.

***

Amerikanitalialaiset sukujuuret omaava ja katolisen kasvatuksen saanut 74-vuotias ohjaajaveteraani Martin Scorsese on kertonut miettineensä aikanaan papin uraa. Kirkonmiestä Scorsesesta ei tullut, mutta tulipahan maallistunut elokuvantekijä, joka on töissään käsitellyt myös uskontoja ja uskon kysymyksiä.

Scorsesen uusin elokuva Silence perustuu japanilaisen Shūsaku Endōn romaaniin vuodelta 1966. Lähin vertailukohta ohjaajan tuotannosta löytyy 30 vuoden takaa, jolloin ilmestyi hieno ja vaikuttava joskin ristiriitaisen vastaanoton saanut ja paheksuntaa herättänyt Kristuksen viimeinen kiusaus (1988).

Silence kertoo nuorista portugalilaisista jesuiittaveljistä (Andrew Garfield ja Adam Driver), jotka lähtevät täynnä toivoa ja intoa tekemään kutsumustyötään Japaniin. Miesten tarkoitus on myös löytää Japaniin kadonnut vanhempi lähetyssaarnaaja, Isä Ferreira (Liam Neeson). Tarina alkaa vuodesta 1640, jolloin Japani eristäytyy, on sulkenut satamansa eurooppalaisilta ja vainoaa kristittyä vähemmistöään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Silence on kuvattu tavattoman hienosti ja myös äänimaailma on rakennettu pieteetillä. Ohjaaja ei toisaalta anna katsojalleen armoa kuvatessaan väkivaltaa ja kidutusta, jota sekä päähenkilöt että heidän japanilaiset uskonveljensä ja -sisarensa kokevat. Elokuvan moraalipohdinnat laajenevat tasolle, jossa kysytään, onko marttyyrina ololle oikeutusta, jos ja kun yhden ihmisen vakaasta uskosta ja uhrautumishalusta kärsivät monet muutkin.

Kestoltaan turhankin pitkäksi venytetyn elokuvan kiinnostaviin puoliin kuuluu myös kuvaus 1600-luvun historiallisesta tilanteesta maassa, joka sulkee rajojaan kokiessaan lännestä tulevat kristityt salakavalina valloittajina ja maan oman alkuperäisen kulttuurin tuhoajina.

Päivi Valotie