Kirja-arvostelut

Madamen tarina

• Reetta Laitinen: Kirjailija ja madame. Lempo Kustannus 2012. 80 s.

Reetta Laitisen viiva ei ole häikäisevän notkea, pikemminkin kankeahko, mutta tarinallista kerrontavoimaa se ei poista. Olavi Paavolaisen ja Minna Craucherin (oik. Maria Vilhelmiina Lindell) suhteesta kertova, turkulaisen Lempo Kustannuksen julkaisema albumi Kirjailija ja madame on onnistunut tulkinta tosielämään pohjautuvista tapahtumista. Tarinassa henkilöt ovat kirjailija Oskar Pekkala ja madame Mimi Creutz.

Tosipohjaisilla tarinoilla on monasti taipumus seurata orjallisesti tapahtumien kulkua kronologisessa järjestyksessä. Samalla helposti hukataan oleellinen. Tarinan kannaltahan ei ole tärkeää kertoa asioista yksi yhteen vaan nostaa esiin tapahtumia, jotka tuovat mukaan yleispäteviä näkökulmia, joihin lukija voi löytää tarttumapintaa.

Laitinen on tehnyt viisaasti rikkoessaan kronologian. Albumi rakentuu aukeaman mittaisista episodeista, jotka mahdollistavat liikkumisen ajassa eteen ja taakse. Kokonaisuus hahmottuu tarinan kannalta oleellisista paloista ilman kronologian pakkopaitaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaikki tarpeellinen Mimi Creutzin elämästä välittyy takautumien kautta. Samalla tapahtumat limittyvät dramaturgillisesti kiinnostavalla tavalla Oscarin ja Mimin suhteeseen.

Vaikka kertomuksella on henkilöiden kautta kulttuurihistoriallinen arvonsa, sillä on myös arvo ylitse henkilöidensä. Kirjailija ja madame on ajankuva, mutta samalla tarina ihmisistä heikkouksineen ja vahvuuksineen.

Yhdestä näkökulmasta albumi on kertomus naisesta miesten maailmassa. Mimin tarina nousee esiin vahvempana kuin Oskarin, joka itse asiassa on enemmänkin sivuhenkilö.

Viime vuosisadan alkupuoliskon asenneilmastosta kertoo jotain se, kun tippuria sairastava Mimi käy lääkärillä. Mieslääkäri tuomitsee Mimin huonoksi naiseksi, mutta samalla pelkää, että tämä levittää taudin kymmeniin miehiin, joista käyttää adjektiivia kunniallinen.

Albumin lopussa on Laitisen lyhyet katsaukset sekä Paavolaisen että Craucherin elämään. Paavolaisen vaiherikkaat elämänvaiheet tunnetaan, mutta vähintään yhtä värikkään ja dramaattisia käänteitä täynnä olevan elämän eli myös Craucher.