Kulttuuri

Kyllä minä niin mieleni ilahdutin

Mielensäpahoittajan rooliin on vaikea kuvitella sopivampaa näyttelijää kuin Heikki Kustila.
Mielensäpahoittajan rooliin on vaikea kuvitella sopivampaa näyttelijää kuin Heikki Kustila.

• Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja, Jo-Jo teatteri, sovitus ja ohjaus Juha-Pekka Mikkola, musiikkidramaturgia Mikkola ja Saara Pitkänen, lavastus Mikkola ja Satu Sairanen, puvustus Anna-Helena Hannikainen, valot Irina Soinranta, maskeeraus Riikka Lievonen, kampaukset Päivi Ruotsalainen ja Riikka Lievonen, ensi-ilta 12.4.

”Seitsemäänkymmeneenkolmeen vuoteen en valittanut kertaakaan. Sitten lääkäri tutki minut ja sanoi, että jos ei elämäntavat muutu niin saattavat mennä suonet tukkoon. Mutta kyllä minä tiesin mistä tukkeumat johtuvat. Siitä, kun ei sano mitä ajattelee ja mistä pahoittaa mielensä. Ryhdyin rehellisesti valittamaan ja onko sen jälkeen ollut kaikki arvot kohdallaan. Kyllä ovat.”

Tuomas Kyrön (s. 1974) luoma Mielensäpahoittaja-hahmo on tullut tunnetuksi Ylen Radio Suomen lyhytkuunnelmasarjasta, jossa tuota järjen ja jäärän ääntä tulkitsi Antti Litja. Pääasiassa ”Kyllä minä niin mieleni pahoitin,…” -fraasilla alkavat tarinat ovat ilmestyneet myös kirjana 2010.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tarinoiden minäkertoja on kahdeksankymppinen suomalaismies, joka tekee tarkkoja havaintoja nykyajan arkisesta elämänmenosta. Häntä hämmentävät muun muassa maksullinen hanavesi, junien hipaisunappulat, terveyskeskuksen ”säsättelevä” lääkäri sekä miniän lähettämä ystävänpäiväkortti.

Kaikessa humoristisuudessaan tuo sitkeä säästämään, puurtamaan ja kärsimään tottunut hahmo on samalla myös varsin liikuttava. Useimmilla meistä suomalaisista lienee lähipiirissämme joku Mielensäpahoittajan hengenheimolainen, ja varmaan moni nuorempikin tunnistaa perineensä jotain tuon sukupolven asenteista. Maailma muuttuu, mutta Mielensäpahoittaja pysyy ennallaan.

Intensiivistä
näyttelijäntyötä

Juha-Pekka Mikkolan Jo-Jo teatteriin sovittama ja ohjaama parituntinen monologi on uskollinen Kyrön alkuperäisteokselle, mutta puhaltaa siihen oivaltavaa teatterillista henkeä. Esityksen hauskuus ja koskettavuus syntyvät ennen kaikkea oivaltavasta tekstistä ja nimiroolia näyttelevän Heikki Kustilan vahvasta läsnäolosta.

Äkäisen, mutta hellyttävän Mielensäpahoittajan rooliin on vaikea kuvitella sopivampaa näyttelijää, kuin karismaattinen Kustila. Hän heittäytyy realistisessa tyylilajissa toteutettuun hahmoonsa joka solullaan. Ajatus kulkee ja tunnetilat nousevat esiin aitoina ja tarkasti nyansoituina.

Pitkän teatteriuransa aikana Kustila on lukemattomia kertoja osoittanut olevansa todellinen lahja turkulaiselle harrastajateatterille. Mielensäpahoittajana hän tekee ihailtavan intensiivistä ja kypsää näyttelijäntyötä.

Esityksen jälkeen Kustilalle luovutetaan Työväen näyttämöiden liiton kultainen ansiomerkki 30 vuoden ansiokkaasta toiminnasta teatteritaiteen hyväksi. Kunnianosoitus menee ehdottomasti oikeaan osoitteeseen!

Myötäelävä
yleisö

Kustilan lisäksi näyttämöllä nähdään Saara Pitkänen, jonka eri rooleissa piipahteleva sanaton hahmo muodostaa tyynen kontrastin Mielensäpahoittajan puheliaisuudelle. Pitkäsen pääasiassa haitarilla soittama musiikki kommentoi ja rytmittää tapahtumia oivaltavasti.

Esityksen runsas ja realistinen lavastus sekä puvustus tarjoavat virikkeellisen alustan Kustilan puuhailuntäyteiselle näyttelijäntyölle. Pääasiallisen näyttämökuvana nähdään Mielensäpahoittajan parhaat päivänsä nähnyt omakotitalo, mutta teatterillisella mielikuvituksella tila ja tarpeisto taipuvat myös moniksi muiksi tarinan vaatimiksi tiloiksi, kuten terveyskeskuksen vuodeosastoksi ja junaksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Heikki Kustilan tähdittämä Mielensäpahoittaja on viisaassa huumorissaan ja koskettavuudessaan alkaneen turkulaisen teatterivuoden kiinnostavinta antia. Enkä ole yksin intoiluni kanssa, täysi sali ensi-iltayleisöä myötäeli vahvasti esityksen maailmaa.