Kulttuuri

Järkevien aikuisten maailmasta on järkevyys kaukana

Ishmael Falke (vas.), Janna Haavisto, Sofia Molin ja Markku Tuulenkari vievät katsojat isojen ihmisten salaiseen maailmaan.
Ishmael Falke (vas.), Janna Haavisto, Sofia Molin ja Markku Tuulenkari vievät katsojat isojen ihmisten salaiseen maailmaan.

• Iso prinssi K-18, käsikirjoitus Ishmael Falke, Janna Haavisto, Sofia Molin, Markku Tuulenkari, Ville Kurki, ohjaus Ville Kurki, äänet Kalle Terästö, valot Jaakko Forsman. Ensi-ilta Turun kaupunginteatterin Pikkolossa 30.3.

Tehdasteatterissa sai viikko sitten ensi-iltansa Antoine de Saint-Exupéryn Pikku prinssiin perustuva esitys, jonka keskeistä kohderyhmää ovat lapset. Turun kaupunginteatterin Pikkoloon syntynyt Iso prinssi K-18 on saman työryhmän valmistama, Pikku prinssistä assosioiden syntynyt kattaus, joka nimensä mukaisesti on tarkoitettu vain aikuisille.

Pikku prinssistä on Isossa prinssissä vain pieniä viitteitä. Teosten rinnastus tapahtuukin toisella tasolla. Opetamme lapsille sadussa, että elämässä tärkeintä on ystävyys, rakkaus ja kyky nähdä sydämellään, ja itse toimimme kuitenkin toisin, kuten Iso prinssi näyttää.

Jos Pikku prinssissä mielikuvituksen vastakohtana nähdään hyötyajattelu ja kaiken järkeistäminen, Iso prinssi asettaa kyseenalaiseksi ”järkevyytemme”.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Terapeutin”
vastaanotolla

Esitys kertoo aikuisista, jotka saapuvat ongelmineen intiimidraamaterapeutti Birgit Lindin (Janna Haavisto) vastaanotolle. Tämä manipuloi asiakkaansa kaivautumaan omiin sisimpiin kerroksiinsa, eikä niistä tosiaankaan löydy ystävyyttä ja rakkautta vaan tuhoamisvimmaa, himoa ja ymmärtämättömyyttä.

Esitys irvailee kaikenkarvaisille elämänhallinnan ”terapeuteille”. Luulen, että yksi jos toinenkin katsojista tunnistaa Birgit Lindin käyttämiä metodeja asioiden visualisoimisesta mindfullnessiin ja miltä nyt tuntuu -kysymyksiin.

Tämä terapeutti käyttää myös asiakkaita hyväkseen omien viettiensä tyydyttämiseksi, eikä hän tarjoa ihmistä oikealle tielle auttavaksi voimaeläimeksi satujen sympaattista kettua vaan himokkaan vesirotan.

Iso prinssi K-18 on hauskasti koottu kokonaisuus, joka nauraa aikuisten mukajärkevyydelle. Terapeutin vastaanotolla Ismo (Ishmael Falke) ja Mirja (Sofia Molin) eläytyvät rooleihinsa yhtä innolla kuin lapset leikkeihinsä – vaikka Mirja aluksi huvittavasti epäileekin.

Esiintyjistä
uusia puolia

Esiintyjistä Iso prinssi tuo uusia puolia esiin. Olen esimerkiksi ihaillut Ishmael Falkea jo pitkään nukketeatterin tekijänä, mutta hänhän on aivan mainio näyttelijäkin.

Sama pätee sirkustaiteilija Janna Haavistoon ja esiintyjä-stuntman Markku Tuulenkariin, jonka jäyhä Pentti tuo esityksen loppupuolella kokonaisuuteen vielä yhden kierroksen lisää.

Sofia Molinin Mirja on herkullinen yhdistelmä epäluuloisuutta ja heittäytymistä. Molin on herkkävaistoinen näyttelijä, joka nautiskelee vivahteista ja nostaa ne katsojien eteen pienin mutta tehokkain ilmein ja elein.

Kun Pikku prinssin näyttämöä hallitsevana elementteinä on planeettamaisen pyöreä lava, Isossa prinsissä katsomo on asetettu kehäksi näyttämön ympärille. Ratkaisu linkittää teokset visuaalisesti toisiinsa ja luo intiimiyden tuntua, mutta samalla esiintyjät joutuvat välillä pyörimään näyttämöllä turhan takia, jotta näkvyys joka suuntaan tulee taatuksi.

Iso prinssi K-18 tuo aikuisuudesta esiin tuttuja ja ennalta arvattaviakin piirteitä. Hirveimmät pelot jäävät yhä piiloon ämpärin pohjalle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kokeellinen esitys on kuitenkin viihdyttävä väli- tai iltapala, ja tekijät ovat malttaneet onneksi pitää myös sen kestoltaan – noin tunti – juuri oikean kokoisena.