Kulttuuri

Vähäeleinen Pikku prinssi kutsuu
rauhoittumaan tärkeiden asioiden äärelle

• Antoine de Saint-Exupéry: Pikku prinssi. Tehdasteatteri ja Turun kaupunginteatteri, suomennos, dramatisointi ja ohjaus Ville Kurki, lavastus Tommi Lindman, äänet Kalle Terästö, videoprojisoinnit Maarit Vaahteranoksa, valot Jarkko Forsman. Ensi-ilta Tehdasteatterissa 24.3.

Kunnon satujen tapaan Antoine de Saint-Exupéryn Pikku prinssi on vapaa ajan ja paikan rajoituksista. Teos ilmestyi keskellä toista maailmansotaa 1943, eikä Pikku prinssiä ole vaikea lukea allegoriana tuota ankaraa ja illuusiotonta aikaa vasten, mutta se on ajankohtainen tänäänkin.

Pikku prinssi ei viittaa mihinkään tositapahtumaan vaan jättää tulkinnan vastaanottajalle. Inhimillisiä ominaisuuksia käsitellessään siitä muodostuu eräänlainen moraliteetti, jossa isojen ihmisten ”kuolemansyntejä” edustavat kuningas, turhamainen, juoppo, liikemies, lyhdynsytyttäjä ja maantieteilijä.

Pikku prinssin ilmestymisestä lähtien on keskusteltu, onko se lasten satu ollenkaan, ja sitä sopii edelleen pohtia. Turun kaupunginteatterin ja Tehdasteatterin yhteistuotantona syntynyt esitys tuo erinomaisesti esiin, että ainakaan Pikku prinssi ei ole vain lapsille. Niinpä onkin mielenkiintoista nähdä loppuviikosta, mitä lastenesityksen teospari, vain aikuisille suunnattu Iso prinssi, tuo tullessaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sydämellä ja
mielikuvituksella

Pikku prinssin työryhmä on lähestynyt teosta sen syvintä olemusta, mielikuvitusta, kunnioittaen. Mitään ei ylitulkita, toiminta on vähäeleistä ja värimaailma hillityn hiekansävyistä. Ääneenkin pääsee vain yksi henkilö, lentäjä-kertoja Markku Tuulenkari.

Saint-Exupéryn teoksen ydinlause on ketun pikku prinssille opettama ”ainoastaan sydämellään näkee hyvin”. Ville Kurjen ohjaamassa esityksessä lause yhdistyy teatterin magiikkaan. Miten ihastuttava ruusu kasvaakaan varjoteatterin keinoin pelkillä käsillä, ja miten kiehtova on videoprojisoinnilla syntyvä valokäärme! Niiden kauneuden nähdäkseen tarvitaan sydäntä ja mielikuvitusta.

Tarinan eteneminen myötäilee pitkälti alkuperäisteosta, joka kyseenalaistaa heti alussa isojen ihmisten kyvyn ymmärtää. Esityksessä pikku prinssi, jota esittää Ishmael Falken animoima herkkä nukke, kaivautuu esiin hiekasta ikään kuin kaikki olisi lentäjän hourailua Saharan erämaassa hätälaskun jälkeen. Vai onko tämä taas ison ihmisen turhaa järkeilyä ja mysteerin kieltämistä?

Pikku prinssin seurassa katsojia kuljetetaan Asteroidi B 612:lta kuninkaan, turhamaisen, juopon, liikemiehen, lyhdynsytyttäjän ja maantieteilijän tähtien kautta Maahan. Näyttelijä Sofia Molin saa kunnian esittää kaikki ”omituiset” isot ihmiset ja tekeekin sen taitavasti tyylitellen.

Hahmoilla ei revitellä, vaan ne luonnehditaan niukoin mutta ilmaisuvoimaisin ilmein ja elein. Sama pätee prinssin tapaamaan viisaaseen kettuun, jota esittää Janna Haavisto. Vaikka hän on sirkustaiteilija, mitään temppuilua esityksessä ei nähdä, vain täydellistä ja kettumaista kehon hallintaa.

Pidän kovasti Pikku prinssin vähäeleisyydestä ja surumielisyydestä, joka kumpuaa alkuperäisteoksesta. Kysehän on ystävyyden ja sitoutumisen lisäksi pitkälti myös luopumisesta ja kuolemasta.

Joidenkin lapsikatsojien mielestä esityksessä oli selvästikin liian vähän toimintaa, mikä näkyi levottomuuden lisääntymisenä loppua kohden. Tekijät ovat varmasti olleet tietoisia tästä, ja siksi onkin hienoa, että he pitävät päänsä ja tarjoavat lapsille – ja aikuisille – mahdollisuuden rauhoittua sen äärelle, mikä elämässä on tärkeää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy