Pyhän Urhon myytti on voimissaan Turun yliopistossa
Amerikansuomalaisten keskuudessa 1950-luvulla syntynyt myytti Pyhästä Urhosta elää vahvana Turussa. Yliopiston folkloristiikan ja kansatieteen opiskelijat ovat esittäneet Urhosta kertovaa näytelmää maaliskuun puolivälissä aina vuodesta 1987 lähtien. Perinne alkaa olla mukavasti juurtunut. Fennicumissa olikin torstaina lämmin tunnelma. Tapahtumaa ryyditti Urho-aiheisen artikkelikokoelman julkaisu. Katso video
– Olen tutkinut amerikansuomalaisia 1970-luvun alusta saakka, ja Urho on tullut usein vastaan. Luulin tosin ensin, että myytti liittyy Kekkoseen, myönsi rehtori Keijo Virtanen pilke silmäkulmassa.
Historioitsija Virtanen oli saanut kunnian avata juhlallisuudet, ja tehtävä vaikutti mieluisalta.
Yhteys Kekkoseen ei ole kaukaa haettu, sillä UKK:sta tuli presidentti juuri niihin aikoihin, kun tarinaa ja karkeloita kehiteltiin Minnesotan Virginiassa.
– Juhla oli aluksi toukokuussa, mutta se siirrettiin pian maaliskuun 16. päivään, koska seuraavana päivänä on Pyhän Patrickin juhla. Suomalaiset ja irlantilaiset työskentelivät Minnesotassa samoissa kaivoksissa ja metsissä. Muutenkin he kisailivat ja tappelivat keskenään, Virtanen taustoitti.
Virallinen Urhon päivä on vasta perjantaina.
Urhoa ei oteta Pohjois-Amerikassakaan aivan vakavasti, mutta häntä on kyllä ymmärretty hyödyntää - sekä kaupallisissa että etnisissä tarkoituksissa.
– Myytti on liittynyt omien juurien etsintään, Virtanen tietää.
Niin se myytti. Toisen version mukaan Urho ajoi sammakot pois ja pelasti muinaisten suomalaisten viinirypälesadon. Suositummassa ja myös Turussa vakiintuneessa tarinassa Urho karkottikin Virosta tulleet heinäsirkat ja pelasti viinirypälesadon.