Näyttämötaide

Sofi Oksasen näytelmä Wienin Burg-teatteriin

Sofi Oksanen on kutsuttu ainoana pohjoismaisena taiteilijana kirjoittamaan näytelmäteksti Wienin Burg-teatterin Europpalainen ehtoollinen -näytelmäprojektiin. Oksasen lisäksi projektiin on kutsuttu muun muassa itävaltalainen Nobel-voittaja Elfriede Jelinek.

Kuuden merkittävän taiteilijan yhteisprojekti saa ensi-iltansa perjantaina 27. tammikuuta Itävallan kansallisteatterina toimivassa Burg-teatterissa.

– Ristiriitojen repimässä Euroopassa teatteri on yksi keino tuoda ihmisiä yhteen kuulemaan erilaisia ääniä eri puolilta Eurooppaa. Omassa tekstissäni käsittelen Itä- ja Länsi-Euroopan välistä taloudellista kuilua ja naisen oikeuksia, Oksanen kuvailee projektia.

Eurooppalaiseen ehtoolliseen ovat kirjoittaneet Oksasen ja Jelinekin lisäksi saksalainen Jenny Erbenbeck, unkarilainen Terézia Mora, serbialainen Biljane Srbljanović sekä georgialainen Nino Haratischwili. Näytelmän ohjaa Burg-teatterin johtaja Barbara Frey.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jokainen projektiin kutsuttu taiteilija on kirjoittanut puolen tunnin mittaisen näytelmätekstin. Näytelmät esitetään teoksessa peräkkäin erillisinä kokonaisuuksina, joista yhdessä muodostuu Eurooppalainen ehtoollinen.

Sofi Oksasen uusin romaani Norma julkaistaan saksaksi maaliskuussa. Oksasen teoksista on julkaistu saksaksi myös Puhdistus, Stalinin lehmät ja Kun kyyhkyset katosivat. Puhdistus-näytelmää on esitetty laajasti saksankielisissä teattereissa ja esitykset jatkuvat yhä.

1700-luvulla perustettu Burg-teatteri on yksi Euroopan suurimpia ja saksankielisen Euroopan merkittävimpiä teattereita. Burg-teatterissa on kantaesitetty muun muassa Mozartin oopperoita, kuten Figaron häät.