Kirja-arvio: Ristiriitaisen miehen muotokuvan
Venla Hiidensalo: Sinun tähtesi.
Otava. 480 s.
Elämäni oli epäonnistunut luonnos, ajattelee kuvataiteilija Albert Edelfelt (1854–1905) Venla Hiidensalon Sinun tähtesi -romaanissa. Menestyminen, tunnustukset tai selkääntaputukset eivät ole tuottaneet tyydytystä Edelfeltille, joka kyseenalaistaa oman taiteensa ja jopa koko elämänsä Hiidensalon teoksessa.
Hiidensalon kolmas romaani ei aseta Edelfeltiä sankarin rooliin eikä tee hänestä kaapin päälle asetettavaa kivipystiä. Hiidensalon tulkinnassa Edelfelt on ristiriitainen mies, joka häilyy ja heittelehtii erilaisten ajattelumallien ja tunnevyöryjen välillä.
Kansalliseksi sankariksi saati yksityiselämäänsä onnellisena eläväksi mieheksi ei Hiidensalon Edelfeltistä ole. Juuri siksi Hiidensalon tulkinta on kiinnostava. Jälkisanoissa kirjailija kiittää erityisesti Anna Kortelaisen Edelfeltiä käsitteleviä tutkimuksia, jotka nekään eivät anna taiteilijasta pyhitettyä kuvaa.
Edelfeltin elämä hahmottuu kamppailuksi ulkoisten velvoitteiden ja vaatimusten sekä sisäisten ristiriitojen välillä. Carl-isän kuoleman jälkeen Edelfelt on vastuussa äitinsä ja siskojensa elättämisestä, minkä vuoksi hänen on pakko maalata muotokuvia tai muodissa olevia suuntauksia noudattavia teoksia huolimatta hänen omista taiteellisista tarpeistaan.
Teoksessa liikutaan Helsingissä, perheen Haikon huvilassa ja ennen kaikkea Pariisissa, jossa Edelfelt koki itsensä vapaaksi ulkopuolelta asetetuista vaatimuksista. Ajankuvaa Hiidensalo rakentaa elävästi niin pariisilaisen taiteilijaelämän puitteissa kuin suomalaisessa miljöössä.
Erityisenä juonteena kulkee kuvata kansallista liikehdintää, johon Edelfeltin taiteilijaystävistä esimerkiksi Juhani Aho ja Aino Ackté ottavat aktiivisesti osaa. Hiidensalon tulkinnassa Edelfelt pikemmin ajautuu mukaan eikä niinkään ole aktiivinen aatteellinen toimija.
Erityisesti Edelfeltin suhde omaan luovaan työhön nousee romaanissa esiin. Edelfeltin suhteet malleina toimiviin naisiin Virginiestä Acktéhen tai suomalaisiin piikoihin kuvautuvat voimakkaasti ja ratkaisevina. Romaanissa Edelfelt vaikuttaa taiteilijalta, joka kykeni maalaamaan vain rakastuneena tai seksuaalisen kiihtymyksen vallassa.
Sinun tähtesi on henkilöhistoriallinen romaani, joka ei kuitenkaan keskity pelkästään Albert Edelfeltin elämään. Näkökulmatekniikkaa hyödyntäen Hiidensalo antaa tilan myös Edelfeltin Berta-siskolle, Edelfeltin mallina toimineelle Ansalle ja tämän Aarne-pojalle.
Eri näkökulmien myötä Hiidensalo kirjoittaa erityisesti esiin 1800-luvun lopun sukupuolittuneen maailman. Miehellä on aivan erilaiset mahdollisuudet toteuttaa omia halujaan tai toiveitaan kuin naisilla. Bertalla ei ole mahdollisuuksia toteuttaa haluaan tulla kirjailijaksi, Edelfeltin Ellan-vaimo puolestaan olisi tahtonut opiskella yliopistossa.
Eri henkilöiden näkökulmien kautta suomalaisesta yhteiskunnasta maalautuu monipuolinen kuva. Näkökulmien vaihtelu ja lopussa oleva Aarnen elämään keskittyvä osio kuitenkin samalla hajottavat romaanin rakenteellista kiinteyttä.
Kaisa Kurikka