Kirja-arvostelut

Kirja-arvio. Takaisin luontoon käy korpisoturin tie

INTO/NAUSKA
Laura Gustafsson rakentaa henkilöhahmonsa taitavasti.
Laura Gustafsson rakentaa henkilöhahmonsa taitavasti.

Laura Gustafsson: Korpisoturi.

Into Kustannus. 257 s.

Pysykää perkele loitolla, ajattelee Ahma muista ihmisistä. Hän on Laura Gustafssonin kolmannen romaanin keskushenkilö, korpisoturi. Mies on muuttanut itärajalle elämään omavaraisesti erakkona maailmanloppuun valmistautuen. Parempi rakastaa maaperää kuin lähimmäistä, hän miettii.

Ahma elää sähköttä, kerää sieniä ja marjoja, ylläpitää pahanpäivän varastoa, kylvää spelttiä ja istuttaa lanttuja. Hän kuitenkin käy ihmisten ilmoilla rautakaupassa tai oluella kyläbaarissa tai kirjastossa nettifoorumin sivustoilla.

Loitolla eivät muut ihmiset kuitenkaan kauaa pysy, sillä Ahman mökille ilmaantuu parikin naista aluksi vierailulle, myöhemmin pitkäaikaisemmiksikin asuintovereiksi. Naiset ovat lähtökohtaisesti Ahmalle melkeinpä tarpeeton sukupuoli, mutta silti hän pehmenee niin hevosia pitävälle Linnealle kuin rautakaupan Pamsulle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pihapiiriin asettuu myös sika, joka on näkökulmasta riippuen jätetty heitteille tai päässyt vapauteen. Erakkotoiveista huolimatta Ahmakin on välillä halukas laumautumaan muiden olioiden kanssa.

Gustafssonin romaani on erinomainen kertomus survivalismista, yhteiskuntasopimuksen irtisanoutumisesta ja vihreästä pyrkimyksestä palata luonnontilaiseen elämään. Gustafsson kirjoittaa komeasti, ja kertomuksessa on niin ironiaa kuin huumoria.

Teoksen alku kuvaa jonkinlaista linkolalaista luonnonmukaisuuden idylliä, jossa Ahma oppii elämään luonnossa omavaraistaloutta ylläpitäen. Teos muuttuu vähitellen synkemmäksi ja väkivaltaiseksikin selviytymistaisteluksi.

Ahman odottama maailmanloppu alkaa toteutua jossakin määrin, sillä koko Suomea rasittavat EU:n määräämät taloudelliset pakotteet, jopa kauppasaarto. Ne näkyvät sähkökatkoina ja kaupasta saatavan ruoan loppumisena. Yhteiskuntajärjestys sääntöineen ja sopimuksineen ei enää toimi.

Gustafsson rakentaa henkilöhahmonsa taitavasti, ja erilaiset ajattelumallit näyttäytyvät omissa lähtökohdissaan loogisilta ja tutuilta myös reaalimaailmasta. Korpisoturin maailmassa käydään lopulta sotaa kaikkia muita vastaan, toisia ihmisiä ja luontoa.

Kaisa Kurikka