Kirja-arvostelut

Kirja-arvio: Runoja rakkaudesta, hulluudesta ja kaalista

MIKAEL RYDENFELT
Henry Lehtonen kirjoittaa kuudennessa kokoelmassaan rakkaudesta, hulluudesta ja kuolemasta.
Henry Lehtonen kirjoittaa kuudennessa kokoelmassaan rakkaudesta, hulluudesta ja kuolemasta.

Henry Lehtonen: Kruununjalokivet tuhatvuotisten parisuhteiden tuhkassa. Runoja Rakkaudesta, hulluudesta ja kuolemasta.

Sammakko. 60 s.

Kruununjalokivet tuhatvuotisten parisuhteiden tuhkassa. Runoja Rakkaudesta, hulluudesta ja kuolemasta. Henry Lehtosen uuden kokoelman nimellä on mittaa, mutta runoissaan Lehtonen on suoraviivainen itsensä eli oman tiensä kulkija, jolle yhtä vieraita ovat niin katuromantiikka kuin pipertelevä modernismi.

Lehtosen tavaramerkkeihin kuuluva musta huumori kukoistaa yhä, mutta monin paikoin entistäkin mustempana. Alaotsikossa mainitut rakkaus, hulluus ja kuolema solmiutuvat kokoelmassa ihan mahdottomaan sotkuun niin kuin kuulemma oikeassakin elämässä. On mahdoton sanoa, missä yksi alkaa ja toinen loppuu.

Kokoelman teemoja yhdistää lähteminen, siirtyminen vaiheesta toiseen. Rakkaus loppuu, elämä loppuu, hulluus kulkee koko ajan rinnalla. Kokoelman aloittava ja takakanteenkin painettu, Lehtosen lyyrisimmillään esittelevä runo kiteyttää paljon: ”mikä kerran oli kaikki / on enää vain arkun kansi // herään yöllä painajaiseen / suu täynnä tuhkaa // yritin rapsuttaa koiria / ne eivät tunteneet minua // toinen puoliskoni väikkyy siirtimessä / toinen tuntemattomassa universumissa // kruununjalokivet tuhatvuotisten parisuhteiden tuhkassa”.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Parisuhteen ohella Lehtonen hyvästelee runoilija Teemu Hirvilammia (1955–2015), jossa ja jonka runoudessa tulivat lihaksi niin rakkaus, hulluus kuin kuolema. Hirvilammilla hulluus oli pohjavireeltään myönteistä, elämää ja runoutta eteenpäin ajavaa voimaa, mutta Lehtosen kokoelmassa hulluus näyttäytyy myös proosallisemmassa, kirjaimellisemmassa muodossa, esimerkiksi runossa, joka koostuu selvästikin mielisairaan soittajan puhelusta kustannusvirkailijalle.

Tumman kokoelman valonpilkahduksia on jo nyt runoiltojen suosikiksi kohonnut vyörytys, jonka pääosassa on kaali. Kyllä: kaali. Runo alkaa arkisen oloisesta riidasta, joka koskee kaalia. Aluksi kaali näyttää toimivan lähinnä kaiken parisuhteessa tympäisemään ruvenneen vertauskuvana, mutta vähitellen kaali laajenee viittaamaan mihin vain maailmassa pielessä olevaan. Runo huipentuu: ”(...) / usko, toivo, rakkaus: / tyhjiä kaalilatteuksia / kaali-inflaation nakertamia sanoja // vapaus, veljeys, kaaliarvo // suuri kaali-illuusio // kukkakaalikorvatkin kaalia // vieraan vallan kaaliagentti // kaalikupla”. Runo huutaa ääneen lukemista, mutta kestää painettunakin.

Henry Lehtosen kuudes kokoelma on hyvällä tavalla hullu teos. Se on pitelemätön mutta ei holtiton. Sen hulluus on enemmän infosukupolvemme maanisuutta kuin puhdasta mielisairautta, jotain tällaista: ”(...) haluaisin ostaa jotain, en tiedä mitä / ihan mikä tahansa voisi tyydyttää tämän nälän / selaan tori.fi:tä, nettiauto.com:ia, etuovi.fi:tä / luen futisforum2.org:ia / selaan läpi jokaisen Teksti-TV:n sivun // olen maaninen hullu // en tiedä miten tämä kone sammutetaan / mustarastas laulaa / on kevät”. Kuulostaako tutulta?

Kruununjalokivet... on yhtä aikaa tuttua ja uutta Lehtosta. Samaan tapaan kuin kokoelman runoissa ollaan ”siirtimessä”, myös Lehtonen runoilijana näyttäisi olevan uuden kynnyksellä. Toivottavasti uudistuminen jatkuu yhtä luomusti kuin tässä kokoelmassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tuomo Karhu