Näyttämötaide

Teatteriarvio: Taitavasti rakennettu sateenkaarikabaree

Ami Koiranen
Tiina Paananen (keskellä) kertoo Sound of Musicin hengessä, että fetissit on ihan OK. Kuorossa vasemmalta ylhäältä vasemmalta: Neko Koski, Timo Väntsi, Marko Virtanen, Teemu Loikas, Kiisu Alén ja Anna-Kaisa Väänänen.
Tiina Paananen (keskellä) kertoo Sound of Musicin hengessä, että fetissit on ihan OK. Kuorossa vasemmalta ylhäältä vasemmalta: Neko Koski, Timo Väntsi, Marko Virtanen, Teemu Loikas, Kiisu Alén ja Anna-Kaisa Väänänen.

Teatteri Kantanäky: Homot on perheestä.

Käsikirjoitus ja laulujen sanat Kiisu Alén, Kalle Keijonen, Ami Koiranen, Neko Koski, Tiina Paananen, Marko Virtanen, Tapio Väntsi, Timo Väntsi ja Anna-Kaisa Väänänen, ohjaus ja dramaturgia Tapio Väntsi, koreografia Marko Virtanen, puvustus työryhmä, nuket Anna-Kaisa Väänänen ja Timo Väntsi, äänet Niklas Nybom ja Jukka Herva, valot Antti Niitemaa. Ensi-ilta Bar Suxesissa 5.12.

Teatteri Kantanäyn kaikissa sateenkaaren väreissä loistavia kabaree-esityksiä voi pitää jo perinteenä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asioita käsittelevä teatteriryhmä löytää teemoja muun muassa politiikasta ja ajankohtaisista kysymyksistä.

Homot on perheestä -kabaree keskittyy nimensä mukaan perheisiin. Mitä tapahtuu, kun valtio alkaa tarjota sateenkariperheiden lapsille miehen mallia? Entä, miten polyamorinen perhe järjestää joulun? Onko perheessä pakko olla lapsia, ja ehtiikö Hannu-eno vielä löytää rakkauden? Kabareen sketsit muistuttavat, että perhe on siellä missä sydänkin ja siksi perhekäsityksen monimuotoisuutta tulisi vaalia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Esityksen aikana kenenkään ei tarvitse tuntea itseään ulkopuoliseksi, sillä Homot on perheestä vitsailee kaikille tasapuolisesti. Huumori on roisia ja lähtee reilusti lapasesta, mutta vitsien sävy pysyy ystävällisenä ja tunnelma lämpimänä niin lavalla kuin katsomossakin. Juuri tällaista huumoria tarvitaan kritisoimaan epätasa-arvoisia järjestelmiä.

Ronskilla huumorilla on myös yhteisöllisyyttä luova sekä voimauttava ja vapauttava ulottuvuus. Yleisö on esityksen kanssa vahvassa vuorovaikutuksessa ensimmäisestä kappaleesta asti. Jokainen hahmo, tarina ja esiintyjä lavalla ansaitsee ja saa raikuvat aplodit. Välillä yleisö nauraa niin kovaa, ettei vitsin loppuhuipennusta meinaa kuulla.

Yritän katsella esitystä objektiiviset kriitikkolasit päässäni, mutta huomaan hullaantuvani ja tempautuvani mukaan tunnelmaan.

Ohjaaja Tapio Väntsin dramaturgia on tarkasti ajoitettua ja polveilevaa. Aina, kun kuvittelen, että esitys saavuttaa kliimaksinsa, polkaistaan lavalla lisää kierroksia. Myös rauhallisemmat ja koskettavammat kohtaukset osuvat kohdilleen ja antavat yleisölle hengähdystauon ennen seuraavaa kiihdytystä.

Monipuolinen esiintyjäjoukko (Timo Väntsi, Marko Virtanen, Kiisu Alén, Tiina Paananen, Neko Koski, Anna-Kaisa Väänänen ja Teemu Loikas) heittäytyy rooleihinsa antaumuksella ja uskaltautuu rohkeasti pois myös mukavuusalueeltaan. Hullunkurisimmistakin hahmoista löytyy tarttumapintaa todellisuuteen, mikä tekee hahmojen kohtaloista kiinnostavia.

Vaikka toteutuksessa on kotikutoisuutta ja Bar Suxesin lava on pieni, vetää esitys helposti vertoja monien suurten teatterien sketsisikermille. Ainoastaan musiikkia olisin kaivannut enemmän, sillä teeman mukaan uudelleensanoitetut ja ovelasti esitetyt All That Jazz, Bohemian Rhapsody ja What A Feeling sekä Sound of Music -klassikot ovat kaltaiselleni musikaalinystävälle parasta mahdollista kabareeherkkua.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Frida Maria Pessi


FAKTA

Huumori on kabareesta

1 Homot on perheestä -kabaree tarttuu ajankohtaiseen aiheeseen ja vaalii ronskin huumorinsa kautta perhekäsityksen monimuotoisuutta.

2 Esityksen aikana kenenkään ei tarvitse tuntea itseään ulkopuoliseksi. Esiintyjät ovat hyvässä vuorovaikutuksessa sekä yleisöön että toisiinsa ja tunnelma Bar Suxesissa on lämmin.

3 Pienimuotoisesti, mutta laadukkaasti toteutettu kabaree vetää vertoja isojen teatterien sketsiviihteelle. Vaikka huumori on roisia ja lähtee lapasesta, sävy pysyy hyvänä läpi esityksen.