Näyttämötaide

Teatteriarvio: Valistavaa kohellusta

Iiro Kaija
Papu (Rasmus Hakala) tuskastuu perheensä riitelyyn.
Papu (Rasmus Hakala) tuskastuu perheensä riitelyyn.

Kaarinan nuorisoteatteri: Pupuperheen joulufarssi.

Ohjaus ja käsikirjoitus Heini Vahtera, musiikki Riiko Leino, valosuunnittelu Vilja Eteläkoski, lavastus ja valoajo Jenni Virta, maskeeraus Tara Vera Karim, puvustus Ennu Leiwo ja työryhmä, ensi-ilta 3.12.

On yleensä aina hyvä lähtökohta, että harrastajateatterissa tehdään omalle porukalle ja omaan tilaan räätälöityjä, omannäköisiä esityksiä. Kaarinan nuorisoteatterin Pupuperheen joulufarssi ponnistaa mainiosti juuri tällaisista omista resursseistaan.

Heini Vahteran käsikirjoittama ja ohjaama joulunalusaikaan sijoittuva näytelmä nostaa vapauttavalla tavalla esiin – ensi-iltayleisön reaktioista päätellen etenkin aikuisten tunnistamat – joulustressin ilmiöt, kuten kiireen, hosumisen ja riitelyn.

Valistaviakin sävyjä saavassa tarinassa leikitellään vastakkainasetteluilla, joista keskeisimpinä esiin nousevat riitely ja sopu, puput ja pedot, lihansyönti ja kasvisperäinen ravinto sekä ehkä tärkeimpänä ennakkoluulot ja avoimuus uudelle ja erilaiselle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kolmevuotias seuralaiseni ei ehkä aivan saanut kiinni esityksen sanomasta ja huumorista, mutta vauhdikkaat käänteet, hupsujen pupujen kohellus ja laulut pitivät hänetkin hyvin otteessaan tunnin mittaisen esityksen ajan.

Hidastetut unenomaiset kohtaukset sekä laulut rytmittävät kivasti toiminnantäyteistä kokonaisuutta. 11-henkinen nuorten näyttelijöiden seurue heittäytyy energisesti ja ilmeikkäästi tyypiteltyihin rooleihinsa. Pupujen ja petojen eläinpuvuista ja -maskeista rakentuu perinteinen visuaalinen lastenteatteri-ilme.

Hauskat yksityiskohdat, kuten latvaporkkanalla koristettu joulukuusi pupuperheen tavarantäyteisessä kodissa, viihdyttävät varsinkin nuorimpia katsojia. Metsän pimeys muodostaa sopivan jännittävän kontrastin kaninkolon kotoisalle kaaokselle.

Annina Karhu