Kulttuuri

Kirja-arvio: Kauhunovelleja nuorisolle

Magdalena Hai: Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita Uhriniituntakaisesta.

Karisto. 229 s.

Jos Turun satamasta nousee tiettyyn junaan, saattaa päätyä Uhriniituntakaisen pysäkille. Se taas on Suomen pelottavin kylä, selviää Magdalena Hain novellikokoelmasta Haiseva käsi. Vain Rothoviuksen sukuhaaran jäsenet saavat pidettyä kylässä riehuvat kummitukset, zombit ja muut kirotut oliot vielä jotenkuten aisoissa, mutta varuillaan kannattaa olla jo muuallakin.

Nuorisokauhu on taitolaji. Populaarikulttuurin läpikotaisin tuntevat teinit eivät vähästä hätkähdä ja menettävät mielenkiintonsa kirjalliseen tuotokseen nopeasti. Maksulliset kanavat sen sijaan tulvivat helppoa pelkoa, mutta niiden ongelma on kaavamaisuus: fiksut arvaavat juonet ja tylsistyvät, jos ei väkivallalla mässäillä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Siksi Magdalena Hain kauhunovellit yllättivät positiivisesti. Ne ovat nokkelia ja oikeasti pelottavia tarinoita pienestä suomalaisesta kylästä, joka saattaa olla jossakin ihan lähellä. Hai hyödyntää angloamerikkalaista, läpikotaisin tuttua kauhugalleriaa ja yhdistää mukaan suomalais-ugrilaista perinnettä, joka on varmasti nuorille lukijoille jäänyt zombivyörytystä vieraammaksi. Ja kun nämä eriskummalliset elävät kuolleet tuodaan kotikulmille, kyllä alkaa kummasti pelottaa. Ainakin minua.

Usein elementtinä on mukana vesi. Ystäviä katoaa ja hukkuneita pulpahtelee pinnalle tämän tästä. Menettämisen pelko ja oma katoaminen ovat vahvasti läsnä lähes joka novellissa. Paranormaaleita ilmiöitä sattuu kohdalle, varsinkin jos menee autiotalojen lähelle harhailemaan.

Yksi pelottavimmista hahmoista on Namusetä, jonka lapset saattavat kutsua paikalle ihan vahingossakin. Toinen karmaiseva hahmo on Pahanukke.

Tarinoissa tapahtuu se, minkä pitäisi olla epätodennäköistä, jopa mahdotonta. Eikä se ole hyvä asia. Siinäkin mielessä Hai on onnistunut, ettei hän latista loppuja turhan päiten onnellisiksi. Nuoretkin hakevat kauhuviihteestä kauhun kokemusta eivätkä sen häivyttämistä, tuli se sitten kirjasta tai koneelta.

Mari Viertola