Kulttuuri

Indierockin ulkopuolinen

Kauko Röyhkän 1990-luvun tuotantoa nostetaan ansaitusti uudestaan esille. Kuvassa Röyhkä Turun  kulttuuripääkau- punkivuoden ohjelman julkistustilaisuudessa kesäkuussa 2010.
Kauko Röyhkän 1990-luvun tuotantoa nostetaan ansaitusti uudestaan esille. Kuvassa Röyhkä Turun kulttuuripääkau- punkivuoden ohjelman julkistustilaisuudessa kesäkuussa 2010.

• Kauko Röyhkä: Tyttöjen ystävä. EMI 1991 2011.

• Kauko Röyhkä: Jumalan lahja. EMI 1993, 2011.

• Kauko Röyhkä: Kaunis eläin. EMI 1994, 2011.

• Kauko Röyhkä Akti. EMI 1995, 2011.

1990-luvun taitteessa Kauko Röyhkän ura oli käännekohdassa. Menestyksekäs Narttu-yhtye oli ajanut itsensä loppuun, ja artisti kaipasi muutosta. Tuloksena oli sarja levyjä, jotka määrittelivät Röyhkän uudelleen.

Kauko Röyhkän levyt Tyttöjen ystävä (1991), Jumalan lahja (1993), Kaunis eläin (1994) ja Akti (1995) jäivät 1990-luvulla ilmestyessään melko vähälle huomiolle. Nyt niistä on tehty uudet laitokset, ja nämä EMI:n Herodes-alamerkillä ilmestyneet levyt todella ansaitsevat mahdollisuuden tulla kuulluiksi.

Herodes oli alun perin Röyhkän ja Gabi Hakasen perustama levy-yhtiö. EMI lunasti sen osakseen ennen kuin sen toiminta edes ehti kunnolla käynnistyä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Uudelleenjulkaisut on toimitettu pieteetillä. Bonusraitoina on 80-luvun absurdismi -ep:n kaltaista vaikeasti saatavaa musiikkia, ja Petteri Ojan nasevat ja asiantuntevat kansitekstit kertovat, mitä kulloinkin oli tekeillä.

Jos uudelleenjulkaisuprojektit tehtäisiin täysin taiteen eikä lainkaan julkaisuoikeuksien ehdoilla, tähän sarjaan kuuluisi myös Kaksi koiraa -albumi (1990). Se oli viehättävä irtiotto entiseen, ja Röyhkän kitaristina oli ensimmäistä kertaa kulttibändi Shadow-playstä aiemmin tuttu Timo Vikkula. Uuden kitaristin suriseva vaihtoehtorocksoitto erotti Röyhkän uuden soundin Narttu-yhtyeen rhythm & blues -pohjaisesta äänimaisemasta. Vikkulan roolia Kauko Röyhkän 1990-luvun soundissa ei voikaan liioitella.

Kauko Röyhkä oli tehnyt valtavirrasta poikkeavaa vaihtoehtomusiikkia kauan ennen kuin suomalaiset oppivat kutsumaan sellaista ”indierockiksi”. Siitä huolimatta hänen levynsä myivät vähän myös indien kultakaudella 1990-luvulla. Vanhan kunnon Nartun juurevuuteen ihastuneet fanit ja kriitikot vierastivat Röyhkän uutta ilmaisua. Lauluntekijänä Röyhkä ei myöskään myötäillyt niitä kliseitä ja konventioita, joita indien muotokieleen nopeasti syntyi. Vaikka jotkut grungen kasvattamasta nuoresta kuulijakunnasta Röyhkän löysivätkin, tämä oli ulkopuolinen myös marginaalissa.

Röyhkä kirjoitti Tyttöjen ystävä -levyn kappaleet ihmissuhteista, ja syntyi eräänlainen teemalevy naistenmiehistä. Albumin tunnetuin kappale on klassikko Kevät, mutta sillä on paljon muutakin huomionarvoista. Tuhat tuhat tuhat vuotta - ja Ainoa-kappaleissa basisti Pekka Gröhnin ja rumpali Gabi Hakasen soitto luo murhaavan svengin. Kaikkiaan Tyttöjen ystävän tunnelma on niin maanläheinen ja luonnollinen, että levyn tekemisen on täytynyt olla elähdyttävä kokemus.

Hieno levy
oudossa valossa

Tunnetuin Röyhkän Herodes-albumeista on vuoden 1993 Jumalan lahja. Joitakin vuosia aiemmin hän oli kiinnostunut okkultistisesta kirjallisuudesta, ja Jumalan lahjalla esoteerisen kirjallisuuden vaikutus tunki sanoituksiin. Vastaavaa ei suomenkielisessä rockissa ollut ennen kuultu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pohjoinen taivas -kappaleen rivi ”Mä otin pirun kyytiin, nyt se ei enää häivykään pois” oli osoittautua enteelliseksi. Talk show -juontaja Jari Sarasvuo maanitteli Röyhkää tunnustautumaan satanistiksi suorassa ja suositussa televisiolähetyksessä, ja tämä suostui huvin vuoksi. Kohta sensaatiolehdet muuttivat muusikko-kirjailijan pelottavia riittejä harjoittavaksi kummajaiseksi. Röyhkä irvisteli jopa Alibin kannessa.

Vaikka Jumalan lahjalla lauletaan pimeistä asioista, ilkeästi rokkaava Mikä estää sua? -kappale kertoo yksiselitteisesti, että Röyhkän kiinnostus okkultismiin kumpusi lähinnä leipääntymisestä arkeen.

Vääristellyn satanismikuplan sisään jäänyt Jumalan lahja on yksi Röyhkän ehyimpiä albumikokonaisuuksia. Oudot laulunaiheet pukevat vakavia, kauniita ja tummasävyisiä sävellyksiä loistavasti.

Soundi
hakataan kiveen

Jumalan lahjan jälkeen Röyhkä ei enää laulanut henkimaailman hommista mutta ei myöskään palannut menneisyyteen. Kaunis eläin on rosoista ja pisteliästä rockia. Nartun aikaisissa lauluissa oli viattomuutta ja haaveellisuutta, mutta 1990-luvun Röyhkän äänensävy on kyynisempi, vihaisempi ja ylimielisempi. Röyhkä laulaa ulkopuolisuudesta, salasuhteista, juhlimisesta ja vähän irstailustakin, ja kappaleiden Mikä sä oot arvosteleen mua? ja Mies jolla on maine nimet puhuvat puolestaan. Räväkkä rocklevy Kaunis eläin hakkasi kiveen Kauko Röyhkän yli 15 vuotta toimineen bändin soinnin, jota leimasivat vahvimmin Vikkulan ja rumpali Tero Klingin soitto.

Vuonna 1995 julkaistu Akti on studio-olosuhteissa taltioitu livelevy, jolla bändi tulkitsee neljätoista uutta ja vanhaa Röyhkä-kappaletta. Julkaisu tuntui aikoinaan tyhjänpäiväiseltä välityöltä, mutta jälkikäteen katsottuna se on paras dokumentti Röyhkän, Vikkulan, Klingin ja basisti Ari Vaahteran yhteensoitosta. Joissakin versioissa (muun muassa Maa on voimaa) on läpihuudon tuntua, mutta joihinkin biiseihin (Lilith, Pois valoista) tiukaksi yksiköksi hioutunut yhtye pureutuu lujasti ja kiinnostavasti.

Aktin julkaisussa saattoi myös olla kyse levytyssopimuksen ehtojen täyttämisestä: se jäi Kauko Röyhkän viimeiseksi Herodes-levytykseksi. Röyhkä siirtyi Spinefarm-yhtiön artistiksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Spinefarm-levytyksissä vasta olisikin uudelleenjulkaisijalle sarkaa. Kauko Röyhkän 1990-luvun lopun ja 2000-luvun albumeita ei löydä enää mistään.