Kulttuuri

Kirja-arvio: Mies, vaimo ja myrkky

Antti Tuomainen: Mies joka kuoli.

Like. 301 s.

Ei ehkä johdu sittenkään sienistä, vaikka se ensimmäisenä tulee mieleen. Sieniyrittäjä Jaakko Kaunismaa nimittäin kuulee lääkärikäynnillä olevansa myrkkyaltistuksen uhri ja kuolevansa hitaasti, ja varmasti.

Vähemmästäkin ihminen järkkyy. Mutta kuin kehnossa ostos-tv:n mainoksessa, ei tässä vielä kaikki. Mennessään kesken päivän kotiin kertomaan asiasta vaimolleen, hän näkee tämän kotinsa terassilla, alastomana, istumassa hajareisin sienifirman miespuolisen työntekijän päällä.

Kaunismaa ei ryntää paikalle aktia keskeyttämään vaan lähtee epäuskoisena pois. Hänellä alkaa olla aavistus siitä, mistä myrkytys saattaa johtua.

Antti Tuomaisen uusi romaani Mies joka kuoli jättää esileikit sikseen ja käy suoraan asiaan tavalla, joka koukuttaa välittömästi. Lukijalla on käsissään kuoleva mies, tätä pettävä vaimo ja kohta perään koko joukko muita kiinnostusta ylläpitäviä asioita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pettämisen tragiikkaa lisää se, että sieniyritys on avioparin yhteinen ja matkalla menestykseen. Valitettavasti toinen vetää sitä suuntaan, josta toisella ei ole tietoa. Tarina avautuu käänne käänteeltä, myös myrkytyksen osalta.

Saadessaan tietää tulevasta kuolemasta, Kaunismaa alkaa elää uudella intensiteetillä. Lisäksi häntä ajaa eteenpäin vaimon petollisuus.

Kaunismaa huomaa elämän arvon. Kuollessa ei tarvitse enää pelätä elämää. Sen myötä löytyy uusi orastava rakkaus, joka lisää kuolettavista myrkytysoireista kärsivän miehen elämäntunnetta entisestään.

Mies joka kuoli on hyvin kirjoitettu. Tuomaisen vahvuus on tarinan lisäksi paikoitellen hyvä, sisällöllisesti mietitty lause. "Ajattelen, että ihminen ei tiedä mitä omassa päässä on ennen kuin sen tulee ajatelleeksi."

Jotkin juonenkäänteet ja loppu eivät ihan yllä siihen mitä alku lupaa, mutta eivät ne liioin johda pettymykseen. Päällimmäinen miete kirjan lukemisen jälkeen on reilusti plussan puolella

Kimmo Rantanen