Kirja-arvostelut

Kirja-arvio: Tehdäänkö vaihtokaupat?

Sanna Isto: Maan alaiset.

WSOY. 335 s.

Sanna Iston nuorten fantasiaromaani Maan alaiset alkaa kuin Franz Kafkan Muodonmuutos: aamulla herätessään Metuli-tyttö huomaa muuttuneensa ällöttäväksi eläimeksi, joka herättää muissa ihmisissä pelkoa ja inhoa.

Suomenlinnassa asuva Metuli saa kuitenkin pian todeta, ettei ole sittenkään ainutlaatuinen. Koko saariryhmä kuhisee vastaavanlaisia olioita, jotka kutsuvat itseään erwineiksi. Siellä nämä eläinkunnan oikut, ihmisten ja vyötiäisten välimuodot, ovat saaneet elää eristyksessä ja jalostua rauhassa historiallisen linnoituksen maanalaisissa käytävissä.

Maan päällä elävien ihmisten ja heille näkymättömien erwinien symbioosi luonnistuu pääosin kitkattomasti, mutta Metuli aiheuttaa yhteisössä ongelmia, koska ei suostu alistumaan roolinvaihdokseen. Hankalan tulokkaan lapsenvahdiksi määrätty Limppu-niminen erwin joutuukin suojattinsa vuoksi toistuviin ja hengenvaarallisiin vaikeuksiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Komea alku, taidokas juoni, hyvä kieli ja tyylikkäät kuvat koukuttavat tarinaan harvinaisen intensiivisellä tavalla. Kirja ei lopu kesken, ja pohdiskelevalle lukijalle riittää myös mietiskeltävää teoksen sanomassa. Kukapa teini ei tuntisi itseään välillä ällöttäväksi otukseksi, joka haluaisi vaihtaa elämänsä johonkin toiseen.

Muutos pelottaa Metuliakin, mutta ei lannista. Teos kuvaa hyvin nuoren tytön tuntoja ja kasvamista rohkeaksi toimijaksi. Ystävyyden ja perheen eteen kannattaa taistella, vaikka ei ratkaisua näkisikään heti edessään.

Parasta kuitenkin on, että Suomenlinna tarjoaa fantasiaromaanille mahtavan miljöön. Juuri siellä sopii yhdistellä mielin määrin historiaa, nykyaikaa ja mielikuvitusta, ja Iston on onnistunut rakentaa todella mielenkiintoinen tapahtumaympäristö tarinalleen. Jos vielä ei ole paikan päällä käynyt, tämän jälkeen linnakesaarelle on lähes pakko matkustaa.

Mari Viertola

MARKUS STEIN
Sanna Isto
Sanna Isto