Les Misérables siivitti Åbo Svenska Teaterin ennätysvuoteen

Les Misérables -musikaali on ollut Åbo svenska teaterille kannattava voimainponnistus. Sen on nähnyt jo yli  40 000 katsojaa.
Les Misérables -musikaali on ollut Åbo svenska teaterille kannattava voimainponnistus. Sen on nähnyt jo yli 40 000 katsojaa.

Maailman suosituimpana musikaalina pidetty Les Misérables on noussut myös Åbo Svenska Teaterin kaikkien aikojen ykköstuotannoksi. Se aloittaa perjantaina viimeisen näytäntökautensa ja tulee saavuttamaan yhteensä 45 000 katsojaa. Esityksiä on helmikuun 12. päivään mennessä ollut yli 140. Katso video

– Koskaan ennen ei mitään tuotantoamme ole näytetty yli 100 kertaa, eikä mikään tuotanto ole kerännyt enempää kuin 25 000 katsojaa, kiittelee teatterinjohtaja Joachim Thibblin.

Vaikka Les Misérablesin esitykset jakaantuvat kolmelle vuodelle, sen veto vaikutti oleellisesti siihen, että ÅST teki katsojaennätyksen viime vuonna.

– Meillä oli yli 50 000 katsojaa. Les Misérables myi hyvin, mutta myös kiertuetoiminta ja omat pienemmät tuotantomme vaikuttivat. Osittain kulttuuripääkaupunkivuodenkin vaikutus näkyi, hän arvioi ja muistutti, että kyseessä oli poikkeusvuosi.

– Tällä kieli- ja väestöpohjalla normaali kävijämäärämme tulisi olla ja on ollutkin 30 000-40 000.

Ohjaaja, ruotsalainen Georg Malvius pitää Les Misérables -musikaalia ja sen tekemistä ainutlaatuisena kokemuksena.

– Kun neljä vuotta sitten aloin suunnitella sen esittämistä Turussa, kaikki kuvailivat tehtävää lähes mahdottomaksi, koska tilaa on niukasti. Tästä tuli kuitenkin teatterin historian suurin menestys ja rakkaustarina niin tekijöiden kuin yleisönkin kannalta.

– ÅST:n Les Misérables on merkkipaalu, johon teatterituotantoja myöhemmin verrataan, eikä se ei muistuta mitään aikaisempaa tulkintaa, Malvius julisti.

Les Misérables olisi vielä myynyt, mutta ÅST haluaa tehdä tilaa muulle ohjelmistolle. Sitä edustaa esimerkiksi uusi suomenruotsalainen puhenäytelmä

Kungen av Ö
.

TS