Näyttämötaide

Teatteriarvio: Jotunia uudesta kulmasta

Niko Wahlroos
Merja Köpsi ja Jarmo Kujala pureutuvat Maria Jotunin novellin kaksoiskasvettumaan.
Merja Köpsi ja Jarmo Kujala pureutuvat Maria Jotunin novellin kaksoiskasvettumaan.

Kaarina-teatteri: Kun on tunteet.

Teksti Maria Jotuni, ohjaus ja dramaturgia Mikko Rantanen, puvustus työryhmä, lavastus työryhmä, valot Niko Wahlroos. Ensi-ilta 3.11.

Maria Jotunin (1880–1943) novelleissa on anarkiaa ja terävää huumoria. Samoja sävyjä löytyy Kaarina-teatterin novelliesityksestä Kun on tunteet. Mikko Rantasen dramatisoimassa ja ohjaamassa näytelmässä hiotaan uusia kulmia neljään Jotunin novelliin.

Mukaan esitykseen ovat valikoituneet Onni, Kaksoiskasvettuma, Pietari Suuren tapainen sekä Hilda Husso. Vaikka tarinat ovat itsenäisiä, dramaturgisesti ne sopivat hyvin yhteen ja muodostavat kokonaisuuden, joka pukeutuu lavalla perinteiseksi kamarinäytelmäksi, mutta osoittautuu yllättävän moderniksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jotunin tekstit ovat kestäneet hyvin aikaa. Sovituksessaan Rantanen leikittelee sukupuolirooleilla ja kerrostaa novelleihin uusia ja yllättäviä näkökulmia. Miten tarina muuttuu, kun novellin Minä onkin naisen sijasta mies? Mihin katsojaa ohjataan, kun lavalla teksti ja tapahtumat puhuvat toistensa ohi?

Mielenkiintoisen ulottuvuuden esitykselle luovat myös tekstin instrumentteina toimivat näyttelijät. Taiteilijajuhlaansa viettävä, Kaarina-teatterin pitkäaikainen jäsen Jarmo Kujala kantaa itseoikeutetusti näytelmän kiinnostavimpia rooleja vaihdellessaan temperamenttiaan vakavamman tulkinnan ja häikäilemättömästi iloluontoisen Hilda Husson välillä.

Novellien liitoskohdissa kuullaan Kaj Chydeniuksen sävelmiä Martti Lapin säestäminä. Vaikka musiikkinumerot jäävät esityksen heikoimmaksi lenkiksi, niilläkin on paikkansa kokonaisuudessa.

Rantasella onkin ollut selkeä visio, joka välittyy katsojalle tunnelmien ja rytmien jänteenä. Esitys ei ole liian raskas eikä liian kepeä, ja onnistuu koleassa alkutalven illassa lämmittämään mukavasti.

Frida Maria Pessi