Kirja-arvostelut

Sydän sanelee särkymisen uhallakin

• Mathias Malzieu: Sydämen mekaniikka. Suom. Lotta Toivanen. Gummerus 2011. 223 s.

Mathias Malzieu (s. 1974) on ranskalainen rockmuusikko ja kirjailija. Lähes kaksi vuosikymmentä vaikuttaneen Dionysos-yhtyeen laulaja ja lauluntekijä on kirjoittanut myös neljä kirjaa, joista juuri suomennettu Sydämen mekaniikka on kolmas. Alkuteos La mécanique du coeur ilmestyi 2007.

Dionysos on julkaissut niin ikään samannimisen levyn, joka muokkaa kirjan musiikiksi ja toimii painatteen äänellisenä vastineena. Teema-albumi nousi Ranskassa hitiksi vuonna 2007 myyden kultalevyn edestä.

Nyt Luc Besson on tuottanut kirjasta animaatiomusikaalin, jonka Ranskan ensi-ilta on ajoitettu lokakuuhun 2012. Elokuvan on ohjannut Malzieu yhdessä Stéphane Berlan kanssa. Siinä näyttelevät muun muassa ranskalaislaulaja Olivia Ruiz, Pedro Almodóvarin vakiokasvoihin kuuluva Rossy de Palma ja ranskalaiskonkari Jean Rochefort.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuhina teoksen ympärillä on perusteltu. Sydämen mekaniikka on lumoava rakkaustarina, joka on yhtä aikaa absurdi kauhusatu sekä symboleihin verhottu kertomus vaikeista valinnoista ja sisimmän kuuntelemisesta.

1800-luvulle sijoittuva teos on myös mustanpuhuva kasvutarina Jack-pojasta, joka uhmaa kohtaloaan, voittaa lemmittynsä puolelleen ja joutuu lopulta punnitsemaan saavutuksiaan ja sisintään.

Ulkopuolisten
galleria

Äitinsä syntymässä hylkäämä Jack varttuu muiden orpojen seurassa. Jackin maailmaan saattanut kätilö Madeleine on kuin Gepetto, joka luo Pinokkionsa haaveidensa täyttymykseksi – jääsydäminen poika saa rintaansa käkikellon toimittamaan lihaspumpun tointa. Samalla kekseliäisyydellä nainen korjaa kvartsikivellä yhden suojattinsa puhjenneen silmän ja akaasiaproteesilla toisen kurjimuksen paleltuneen jalan.

Madeleinea ympäröivät oudokit suovat toisilleen huolenpitoa ja läheisyyttä, joka heiltä on muuten evätty. Jackia varoitetaan kuitenkin rakastumasta ja vihastumasta, äärimmäiset tunteet kun voivat rikkoa sydämen herkän mekanismin.

Mitkään säännöt eivät kuitenkaan kahlitse luonnonlakeja. Jack tapaa tytön ja rakkauden perään lähtiessään törmää paitsi moniin muihin kummallisiin kulkijoihin, myös historiallisiin hahmoihin, kuten Viiltäjä-Jackiin ja huikeiden visioiden arkkitehtiin nimeltä Georges Méliès.

Moni kammoksuu raksuttavaa ja ajoittain kukkuvaa poikaa, toiset taas näkevät erikoisen pinnan alle – vilpittömyys ja puhdas sydän, jopa mekaaninen, on ulkomuotoa tärkeämpi.

Varoituksissa on sittenkin valtava voima, varsinkin jos enteet ottaa yhtä tosissaan kuten Jack. Loppu sulkee ympyrän Edinburghista Andalusiaan ja takaisin – vai jääkö se sittenkin raolleen, on kiinni lukijasta.

Monen tekijän
summa

Jackista on moneksi. Yhtäällä hän tuo mieleen Günter Grassin Peltirummun yhtä varhaiskypsän Oskar Matzerathin, joka havainnoi omien tuntojen ohella ympäröivää maailmaa viiltävän tarkasti pohtien suhdettaan maailmaan ja sen arvoihin.

Vieläkin vahvemmin Sydämen mekaniikka kytkeytyy Tim Burtoniin. Käkikellon elinkumppaniksi pakotetussa Jackissa on yhtäläisyyttä niin Saksikäsi Edwardiin kuin muihin fantasiamestarin mustanpuhuviin hahmoihin ja heitä ympäröivään todellisuuteen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myös teoksen goottimaisen kontrastikas epookki on täyttä Burtonia – jokainen päähahmo on jollakin tavalla ristiriidassa ympäristöön nähden – hylkiö, sivustakatsoja tai visiolleen omistautunut hurmanhenki.

Moneen suuntaan rönsyilevistä kytkennöistä huolimatta Sydämen mekaniikka vangitsee tyylillään. Malzieu kirjoittaa omintakeisesti, maailmansa täydellisesti halliten ja Jackin sisimpiä tuntoja herkkävireisesti peilaten.

Runollinen sanankäyttö on yhtä aikaa ytimekkään osuvaa ja silti yltäkylläisen rikasta. Vaikka kielikuvat vinksahtavat välillä viittaamaan muihin kuin kuvatun aikakauden maailmaan, pienet lipsahdukset vain lisäävät teoksen kiehtovaa tunnelmaa.

Rikkinäisten kohtaamisista syntyykin pieni suuri tarina, jonka jokaisen soisi lukevan.

Ranskalainen Mathias Malzieu kirjoitti 1800-luvulle sijoittuvan tummanpuhuvan kasvukertomuksen Jack-pojasta.
Ranskalainen Mathias Malzieu kirjoitti 1800-luvulle sijoittuvan tummanpuhuvan kasvukertomuksen Jack-pojasta.