Kulttuuri

Joulukalenteri, osa 23: Uutta intoa

Elias käveli linnalta takaisin täynnä ajatuksia ja uutta intoa.
Elias käveli linnalta takaisin täynnä ajatuksia ja uutta intoa.

Kulkuset helkkäsivät, kun luutnantti Josif Steiner ajoi porojen vetämää rekeä Hämeentietä Turkuun. Harmaapartainen munkki Fjodor istui reessä vällyjen alla mukanaan iso säkki kaikenlaisia arvoesineitä.

Kaupungin muurit aukesivat Hämeentulliksi, jonka läpi heidän oli kuljettava. Tullin virkamiehet tutkivat munkin tavarat ja kehottivat Steineria ilmoittautumaan Turun linnassa venäläisen varuskunnan ylipäällikkö Sinebrykoffille.

Steiner käänsi reen Akateamiatalon jälkeen Suurtorille. Hän näki torilla nuoren ylioppilaan ja tämän vieressä kauniin tytön kermanvalkoisessa mekossa.

”Dobri den”, sanoi Josif Steiner saatuaan porot pysähtymään.

”Dobri den”, vastasi masentunut ylioppilas Elias Hellman.

”Hyvää päivää”, sanoi tämän sisar Lisbeth katsoen tummakulmaista upseeria uteliaana.

”Haluaisin kysyä, missä on Turun linna.”

”Voin tulla näyttämään teille. Ei minulla ole parempaakaan tekemistä”, Elias sanoi. ”Lisbeth, mene sinä äidin kanssa kotiin.”

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

He ylittivät jäähunnun peittämän Aurajoen ja jatkoivat matkaa Kuningattarenkatua pitkin kohti Linnaa. Elias surkutteli tiernapoikaesityksensä surkeaa kohtaloa.

”Tähtipoikiako te esitätte?” kysyi veli Fjodor uteliaana. ”Se on tärkeä pyhimysnäytelmä. Älä luovu toivostasi.”

”Ei minulla ole esiintyjiäkään tarpeeksi. Enkä ymmärrä edes tarinaa. Mitä se murjaanien kuningas liittyy jouluun?”

”Itämaan tietäjiä sanotaan myös kolmeksi kuninkaaksi. Yksi Euroopasta, yksi Aasiasta ja yksi Afrikasta. Näin koko maailma tuli tervehtimään Kristusta ja Jumalansynnyttäjää.”

”Eli murjaanien kuningas ja Herodes edustavat Afrikkaa ja Aasiaa?”

”Muista, että joulun aikana ihmeetkin ovat mahdollisia”, sanoi munkki ja iski silmää.

Elias ohjasi kaksikon linnaan ja käveli sieltä takaisin täynnä ajatuksia ja uutta intoa. Ehkä hän voisi sittenkin vielä onnistua... Maria ei saanut enää esiintyä tiernapoikana, mutta ehkä Kaarina voisikin esittää enkeliä? Hänellä ei ollut mahdollisuutta Runebergin hienoihin tehosteisiin ja joukkokohtauksiin, mutta hän voisi tuoda eistykseen sielua ja syvyyttä, joka puhuttelisi ihmisten sydämiä.

”Hyvää päivää, ystäväni Janne”, hän sanoi iloisesti tavatessaan Runebergin. ”Aatonaattona Suurtorilla nähdään kenen tähtipojat ovat parhaat!”

Teksti: Mike Pohjola. Näyttelijä: Lauri Kukkonen. Kuvaaja: Mikael Rydenfelt. Toimittajat: Katariina Norontaus ja Tuomo Karhu.