Kulttuuri

Joulukalenteri, osa 15: Joulupukkikielto

”Rakastat!” huudahti Elias.
”Rakastat!” huudahti Elias.

Säätyläiset seisoivat Tuomiokirkon permannolla, palveluskunta ja työväki lehtereillä. Arkkipiispa Tengström saarnasi väkevästi.

”Lispetti”, kuiskasi Elias Hellman kuiskasi siskolleen. ”Et sinä voi seurustella sen Neekeri-Pepen kanssa.”

”Höpsö”, Lisbeth naurahti. ”Sinähän jo annoit meille siunauksesi.”

”Se oli ennen...” aloitti Elias, mutta sitten edessä seisova arkkipiispatar Tengström sihahti hänelle vihaisesti. Elias nojasi aivan siskonsa viereen ja kuiskasi vielä hiljempaa: ”Se oli ennen kuin tajusin, että hän on espanjalainen mulatti. Ja vielä Brinkkalan talon palvelija!”

”Pepe on sentään hovimestari”, Lisbeth sanoi ihastuneena. ”Ja aivan ihana!”

”Äiti ei hyväksy sitä”, Elias sanoi.

”Sinä olet perheen pää, kun isä on Tukholmassa, ja annoit jo luvan! Ja minä rakastan Pepeä.”

”Rakastat!” huudahti Elias.

”Olkaa vaiti, lapset”, sähähti arkkipiispatar.

Kirkonmenojen jälkeen Elias lähti etsimään pormestari Sacklénia, jonka huhuttiin kieltävän tähtipojat ja joulupukit Turusta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pormestari astui juuri kaksoisovista ulos ja veti majavanturkkisen silinterihatun päähänsä. Juutas-renki ehti ensimmäisenä hänen luokseen.

”Herra pormestar”, Juutas sopersi myssy kourassaan. ”Ette kai tee Joulupukkii voik kokonan kiältä. Kyl jonku täytyy mukuloit käyd kiusaamas. Ei joulu tunnu muute miltä.”

”Jouluun ei sovi mikään pakanahahmoina riekkuminen ja taloissa kerjääminen”, pormestari sanoi vakavana. ”Tänä aikana ei itkeä saa, ei meluta saa.”

”Herra pormestari”, sanoi Runebergkin, joka oli raivannut tiensä rahvaan läpi. ”Tehkää joulu-ukolle mitä haluatte, mutta kai sallitte kunnon ylioppilaiden ylistää Vapahtajan syntymää tähtipoikina?”

Elias oli ihmisruumin väärällä puolella ja yritti kateellisena huutaa tukensa kiellolle: ”Älkää kuunnelko Ruuneperia! Tiernapojat on ehdottomasti kiellettävä! Varsinkin hänen esittämänään!”

Pormestari ei kuullut Eliaan huutoa, kun katsoi turkulaisia mietteliäänä.

Juutas sanoi kömpelösti, mutta ääni väristen: ”Tehkää joulu mun sydämmee.”

”No hyvä on, minä harkitsen asiaa vielä”, pormestari vastasi.

”Kiitos, herra pormestari!” sanoivat kaikki – köyhät ja rikkaat, nuoret ja vanhat.

Teksti: Mike Pohjola. Näyttelijä: Lauri Kukkonen. Kuvaaja: Mikael Rydenfelt. Toimittajat: Katariina Norontaus ja Tuomo Karhu.