Kulttuuri

Joulukalenteri, osa 14: Tähtipoika

”Tuo on huijausta”, hän parkaisi ja hyökkäsi lavalle.
”Tuo on huijausta”, hän parkaisi ja hyökkäsi lavalle.

Pennisillan länsipäässä oleva Hauenkuonotori oli valaistu tervapadoilla, sillä kaikki halusivat katsoa, kun Johan Ludvig Runeberg seurueineen esitti Tähtipoika-näytelmää. Erityisen valppaana oli Elias Hellman, joka halusi nähdä kilpailevan esityksen ennen varsinaista välienselvittelyä aatonaattona Suurtorilla.

”Nämä esitykset pitää kieltää”, sanoi arkkipiispa Tengström pormestarille. ”Helsingissä maistraatti sakottaa kaksikymmentä hopeataaleria jokaista, joka kiertelee taloissa tähtipojan tai joulupukin valepuvussa.”

Pormestari ei vastannut vaan odotti esitystä ihastuneena.

Esiintyjät valmistautuivat mustan kankaan takana.

Ensimmäisenä lavalle asteli Turun soitannollisen seuran kamariorkesteri, joka soitti Ja me toivotamm’ instrumentaalina. Elias oli jo aivan raivoissaan! Eihän Tiernapoikia sopinut säestää!

Sitten saapuivat Snellman, Cygnaeus, Lönnrot ja Runeberg rooliasuissaan. Enkelin paperinen kynttilätähti oli niin suuri, ettei Fredrik Cygnaeusta juuri edes näkynyt sen takaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Katsokaatte nyt tuota Murijaanein kuningasta, kuinka sen pitää rukoileman Herodesta, ja lankeeman hänen etehensä polvillensa!”

Yleisö oli haltioissaan, mutta Elias puri huultaan, ettei olisi huutanut ääneen.

Viljavarastosta viety vinssi nosti pahvisiipiseksi enkeliksi naamioituneen Nervanderin puun oksaan, josta hän sitten laskeutui ilmoittamaan Itämaan tietäjille: ”Matkustakaa Peetlehemiin Juuttaan maalle, Taavetin kaupunkiin.”

Tämä oli Eliaalle liikaa. ”Tuo on huijausta!” hän parkaisi ja hyökkäsi lavalle aikeenaan pysäyttää koko esitys. Runeberg, Snellman ja Lönnrot löylyttivät nopeasti Eliaan puumiekoillaan ja Runeberg mäiskäisi häntä takapuolelle, jolloin Elias lensi päin tähteä yhä pyörittävää pyylevää Cygnaeusta. Tämä kaatui taustaverhoa päin niin, että paperitähti syttyi tuleen.

Kun Hellmanin talon väki riensi auttamaan Eliasta, kuvitteli Runeberg näidenkin hyökkäävän ja löi yllättäen Hellmanskaa puumiekallaan. Osa miekoista ja pahvikruunuistakin syttyi tuleen ja aukealla oli pian täysi kaaos ja mellakka.

”Lopettakaa!” huusi pormestari. ”Sammuttakaa tulipalo! Raati kokoontuu maanantaina ja silloin me takuulla kiellämme kaiken tuollaisen humpuukin!”

Teksti: Mike Pohjola. Näyttelijä: Lauri Kukkonen. Kuvaaja: Mikael Rydenfelt. Toimittajat: Katariina Norontaus ja Tuomo Karhu.