Kulttuuri

Cheek avaa tuoreessa elämäkerrassaan yksityiselämäänsä yllättävän paljon

LEHTIKUVA/ KIMMO MÄNTYLÄ
Cheek tiedotustilaisuudessaan Helsingissä marraskuussa 2013.
Cheek tiedotustilaisuudessaan Helsingissä marraskuussa 2013.

Räppäri Cheek eli Jare Tiihonen on viime vuosien suursuosionsa ajan ollut koko ajan mediamyönteinen, mutta silti hyvin tarkka julkisuuskuvastaan. Siksi onkin yllättävää, miten avoimesti hän ruotii yksityiselämänsä pimeitä puolia pian ilmestyvässä JHT – Musta lammas -elämäkerrassa.

Toimittaja Mikko Aaltosen kirjoittaman teoksen paljastuksista suurin on se, että artisti kärsii kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Sairaus on ilmennyt vuosien varrella masennusjaksoina sekä ahdistus- ja paniikkikohtauksina, ja sen hallinta on vaatinut sekä lääkitystä että terapiaa.

Cheek on käsitellyt sairauttaan ja sen aiheuttamia mielialan aaltoiluja useissa teksteissään, kuten uusimman Alpha Omega -levyn kappaleissa Keinu ja Valot sammuu.

Tiihonen (s. 1981) kertoo kirjassa hakeneensa ammattiapua ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten saatuaan paniikkikohtauksen. Tuolloin terapeutti totesi, että jo muutaman albumin julkaisseella räppärillä näyttäisi olevan tavallista voimakkaampi tarve hallita itseään ja lähiympäristöään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

–  Joskus sellaisia ihmisiä kutsutaan kontrollifriikeiksi, Tiihonen sanoo teoksessa.

Tiihosen "kontrollifriikkeys" on näkynyt hänen jo 15 vuotta kestäneen levyttävän artistin taipaleensa aikana esimerkiksi siten, että hän on halunnut pitää uransa alkupuolelle albumiensa äänityksissä ja tuotantoprosessissa kaikkia lankoja omissa käsissään. Useat kirjassa haastatellut musiikkialan vaikuttajat kertovat, että suursuosiota edeltäneissä tee-se-itse-levytyksissä oli havaittavissa enemmän tahtoa kuin taitoa, mutta Tiihosen palava kunnianhimo sekä keikoilla säteillyt lavakarisma tekivät vaikutuksen kerta toisensa jälkeen.

Tappeluita ja alkoholia

Elämäkerran paljastuksiin lukeutuvat myös kertomukset väkivallasta, alkoholinkäytöstä ja naissuhteista.

Teini-iässä Tiihonen tappeli useampaan otteeseen Lahden kaduilla, ja vuonna 2011 hän sai pahoinpitelytuomion Imatralla keikkansa jälkeen sattuneen välikohtauksen takia. Kirjan mukaan artistin nyrkit ovat heiluneet yöelämässä viimeksi vuonna 2013, jolloin hän puolusti räppärikollegaansa Mikael Gabrielia.

Tiihonen kertoo myös jatkaneensa reippaasti viinan voimin juhlimista vielä 30 ikävuoden rajapyykin jälkeen, ja kuvaan on kuulunut myös tiuhaan vaihtuva naisseura.

Artisti ei ole aiemmin juuri puhunut parisuhteistaan julkisuudessa, mutta kirjan mukaan hänellä on ollut aikuisiällä kaksi vakavaa seurustelusuhdetta. Niistä viimeisin päättyi teoksen mukaan jo viisi vuotta sitten, ja Tiihonen sanoo kirjassa, että se kuuluu sittemmin julkaistuilla levyillä.

–  Olisinko (ilman eroa) ikinä saanut kirjoitettua kolmea isointa albumiani ja suurimpia hittejäni, jotka kaikki ammentavat tematiikkansa sydänsurusta?

Menestys vei vuosia

Tiihosen muusikon uran ensiaskeleita kattavasti kartoittava kirja muistuttaa, että artisti kiersi Suomea pienten keikkapalkkioiden turvin ja teki musiikkiaan minibudjetilla vuosikausia ennen Vain elämää -tv-ohjelman siivittämää lopullista läpimurtoa. Hänellä on paljon uskollisia ja intohimoisia faneja, mutta myös "vihaajia".

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Viime vuosina Tiihonen on usein paennut jatkuvaa huomiota ulkomaille. Kirjassa hän sanoo, että Alpha Omega -levy jäänee hänen viimeisekseen.

Teos jättää avoimeksi sen, mitä seuraavaksi, mutta vihjaa, että kyseeseen saattaa tulla artistin elämään perustuva elokuva.

Cheekistä sanottua JHT - Musta lammas -kirjassa

–  Olemme puhuneet vuosien varrella Jaren kanssa niin paljon musiikista ja omista suosikkibiiseistämme ja levyistämme, että tiedän pomminvarmasti, ettei Jare tehnyt kaupallista soundia kosiskellakseen yleisöä. Hän teki, ja tekee, kaupallista soundia siksi, että hän diggaa sellaisesta. (Tuottaja Henri "MGI" Lanz)

–  Keikoilla ei koskaan oltu kännissä, ne tehtiin suurella työmoraalilla, mutta jälkeenpäin juhlittiin aina. Jarella oli tapana sanoa vain puoliksi vitsaillen, että keikkoja on turha tehdä, jos reissuilla ei bailata ja dokata. En tiedä, ajatteleeko se vielä samalla tavalla. (Teemu "dj Komet" Rantanen, Cheekin keikka-dj v. 2003–08)

–  Alkuvuodesta 2007 Lahden mies tuli ja yllätti. Jarelta vaati varmasti aikamoista nöyrtymistä soittaa minulle ja pyytää jeesiä (

Rähinä Records

-levy-yhtiöltä). -- Ajattelin, että Jaren tahtotila on niin kova, että siltä pohjalta pystymme ponnistamaan seuraavalle levelille. Niin kuin me sitten yhdessä tehtiinkin. (Kimmo Laiho eli Elastinen, kollega)

–  Kun Jare ilmoitti syksyllä 2011, että siirtyy Rähinältä

Warnerille

, se oli henkilökohtainen isku. -- Ymmärsin, että eroan Jaresta siinä, että itse en voi enkä halua uhrata uran alttarille ihan kaikkea. Siinä saattaa mennä samalla alas vessasta jotain, mikä on ollut pyhää, tärkeämpää kuin raha, maine ja menestys. (Elastinen)

–  Maailma on täynnä potentiaalia ja lahjakkuutta, mutta monien kohdalla se ei koskaan realisoidu. Jare näytti kuuluvan siihen pieneen joukkoon, jolle käy toisin, jolle melkein mikä tahansa saattaisi olla mahdollista. -- Artistissa, joka jakaa mielipiteitä ja näkemyksiä näin voimakkaasti, on aina jotain erityistä. (Mark Fry, Warner Musicin markkinointijohtaja)

–  Jare on vähän niin kuin polttoainevarasto, joka sytyttää muutkin tiimissä liekkeihin. Tämä on pohjimmainen syy siihen, miksi teen duunia Jaren kanssa. Aina se ei ole helppoa, koska Jare on myös varsin kompleksinen jätkä. (Carla Ahonius, Cheekin manageri)

–  Suurin ero (välillämme) on ehkä se, että Jare on ammatiltaan paitsi räppäri myös stara. Stara isolla S:llä. Siihen hän on aina tähdännyt. (Elastinen)

Näytä lisää

Ylpeästi popin ja rapin rajamailla

HANNA ANTTILA

Cheek eli Jare Tiihonen pitää JHT – Musta lammas -elämäkerrassaan voimakkaan puheenvuoron niin sanotun kaupallisen hiphopin puolesta. Samaan hengenvetoon hän toteaa, että pitää itsekin monien "vihaajiensa" suosimasta "vasemmistolaisittain latautuneesta taideräpistä", kuten Avaimen vuonna 2001 ilmestyneestä Punainen Tiili -albumista.

–  Mutta miksi Suomessa ei saisi tehdä räppiä samanlaisten teemojen ympärille kuin yhdysvaltalaiset valtavirran räppärit tekevät? Siinäkö kulkee suvaitsevaisten ihmisten suvaitsevaisuuden raja, Tiihonen kysyy.

–  Miksi rahasta räppääminen on street-kredua (katu-uskottavaa) jos niin tekee Kanye West, mutta pelkästään naurettavaa ja jopa arveluttavaa, jos niin tekee suomalainen räppäri?

Tiihonen määrittelee itse vuonna 2012 ilmestyneen Sokka irti -albumin ensimmäiseksi pop-levykseen. Hän sanoo kirjassa, että muutamat Cheek-kappaleet ovat suorastaan tyhmiä, mutta silti erittäin hyviä.

–  Kaikkien aikojen tyhmimmät Cheek-biisit ovat varmastikin Liekeissä ja Sokka irti. Samaan aikaan ne ovat bileräpin hohtavia kruununjalokiviä.

Artistin lapsuutta ja nuoruutta käsittelevistä osioista käy ilmi, että nimenomaan kaupallisesti tuotettu rap-musiikki oli jo teini-ikäiselle Tiihoselle se kaikkein rakkain harrastus. Tiihosen lapsuus ei ollut varsinaisesti köyhä tai turvaton, mutta kuitenkin ajoittain vähävarainen, sillä yrittäjävanhempien tulonlähteet olivat epävakaita. Tämä on osaltaan kasvattanut artistin menestyksen nälkää ja intoa ahmia yhdysvaltalaiseen hiphop-eetokseen erottamattomasti kuuluvia ryysyistä rikkauksiin -tarinoita.

Aikoinaan räppärin lahtelainen kaveriporukka yritti myös toteuttaa kaupungissa erilaisia Yhdysvalloista poimittuja hiphop-kulttuurin klassikkoja, vaihtelevalla menestyksellä. Lahdesta saattaa löytyä yhä teini-ikäisten kaverusten spreijaamia BWS-tägejä. BWS oli kaveriporukan eli "jengin" nimi – Boys with Style.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (2)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Pope
Mielenkiintoistako?
Yllättävän vähän kiinnostaa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
A&O
Vain elämää
Cheek leikkii asioilla joita ei välttämätä tunne loppuun asti en ihmettele, jos ahdistaa..

Kaikkea ei kannata pitää kaupan, se kostautuu aikanaan.
Olen aina inhonnut räppiä, enkä innostu siitä edelleenkään, mutta se Cheek mitä oli vain elämää ohjelmassa oli fiksu ja kiva tämä kirja Cheek tuntuu eripersoonalta..
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.