Kulttuuri

Joulukalenteri, osa 3: Synnin pesä

Sitten hän kiiruhti Arkkipiispan perässä.
Sitten hän kiiruhti Arkkipiispan perässä.

Elias Hellman kulki arkkipiispa Tengströmin vierellä ja kuunteli tämän suurmiehen puheita. ”Katso nyt ympärillesi, Elias!”

Elias katsoi ympärilleen. Suurtori ja Katedraalikoulu jäivät juuri heidän taakseen heidän kulkiessaan jokirannan verstaiden ja pajojen vierestä Pennisillalle. Arkkipiispa ei vaivautunut maksamaan, mutta Elias pysähtyi antamaan siltavahdille pari lanttia. Heidän allaan kylmä Aurajoki heijasti jokirantaan asti rakennettujen talojen päreitä ja lyhtyjä. Joessa veneiden ja lauttojen seassa kellui kuolleita kaloja, syksyn viimeisiä ruskeita lehtiä ja kaikenlaista roskaa, mitä kaupunkilaiset sinne heittivät. Kylmä ilma onneksi hillitsi joen löyhkää hieman, niin että vain tehtaista vellova lipeän, rikin ja muiden kemikaalien haju pilasi marraskuisen päivän kuulauden.

”Näetkö, Elias?” sanoi arkkipiispa.

”Siis Aurajoenko?”

”En, vaan tämän kaupungin! Turun pitäisi olla minun hiippakuntani kruununjalokivi, mutta se on synnin pesä!”

”Ei kai!” Elias huudahti. Viittasiko arkkipiispa johonkin, mitä hän oli tehnyt? Aavistiko tämä, että Elias oli syönyt eilen mahansa täyteen puurokellarissa vaikka adventtipaasto oli alkanut?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Ihmiset asettavat portailleen maitokulhoja tonttuja ja haltijoita varten ja kunnolliselta vaikuttavat kristityt miehet naamioituvat joulupukeiksi ja kulkevat kiertämässä talosta taloon.”

”Sehän on vanha tapa, mitä pahaa siinä on?”

”Se on pakanallinen tapa, Elias”, tuhahti arkkipiispa jatkaen matkaansa Hauennokkatorille, jossa huivipäinen mummo myi paahdettuja kastanjoita. ”Jos minä saisin päättää, niin joulupukit kiellettäisiin koko Suomessa. Ja tiernapojat myös!”

”Ai tiernapojatko?” kysyi Elias innostuneena. Hän tajusi, että nyt voisi olla mahdollisuus kostaa häntä loukanneelle opiskelutoverille. ”Kuinka ollakaan, ylioppilas Ruuneperi suunnittelee tiernapoikaesitystä.”

”Ei kai sentään?” kauhistui arkkipiispa. ”Minä pidin häntä kunnollisena teininä.”

”Niin sitä ulkonäkö voi pettää”, Elias sanoi lipevästi. ”Minäpä tuon hänet käymään teillä, niin pääsette itse kuulustelemaan häntä.”

Arkkipiispa nyökkäsi tyytyväisenä. Matka jatkui ylös Aninkaistenmäkeä.

Teksti: Mike Pohjola. Näyttelijä: Lauri Kukkonen. Kuvaaja: Mikael Rydenfelt. Toimittajat: Katariina Norontaus ja Tuomo Karhu.