Kulttuuri

Joulukalenteri, osa 2: Puurokellarissa

Elias marssi ulos puurokellarista.
Elias marssi ulos puurokellarista.

Brahenkadun Puurokellari oli täynnä ylioppilaita, jotka halusivat vatsansa täyteen ravitsevaa ohrapuuroa. Neljännen vuoden ylioppilas Runeberg selitti opiskelutovereilleen Lönnrotille, Snellmannille ja Elias Hellmanille suunnitelmiaan kaikkien aikojen parhaasta tiernapoikaesityksestä.

”Siihen tulee miekkailua, enkeleitä, seimikuvaelma, rakkautta ja kuolemaa”, Runeberg selitti innoissaan. ”Ja me neljä muodostamme esityksen ytimen.”

Elias innostui heti: ”Olen valmis olemaan julma kuningas Herodes – tai tarvittaessa mustaamaan kasvoni ja esittämään traagista murjaanien kuningasta.”

”Jokainen tiernapoika on yhtä tärkeä”, Runeberg sanoi. ”Katsotaan roolijakoa sitten myöhemmin, kun olemme harjoitelleet laulut.”

”Tähtipojat ovat pyhä traditio jo keskiajalta asti”, muistutti Lönnrot. ”Me kerromme tarinaa Kristuksen syntymästä.”

”En minä vaadi mahdottomia”, Elias sanoi. ”En pyydä Taivaan valoa enkä rauhaa päälle maan. Haluan vain esiintyä kuninkaana turkulaisten ihaillessa minua.”

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Tämä on pyhää aikaa”, kivahti Snellman. ”Etkö häpeä lainkaan?”

Elias Hellman oli aikeissa protestoida, kun Runeberg sanoi: ”Itse asiassa ajattelin sinua Enkelin rooliin, Elias.”

”Enkelin?” sanoi Elias halveksuen. ”Sen tähdenpyörittäjän?”

”Se on aivan yhtä hyvä rooli kuin ne muutkin.”

”Anna se sitten Snellmannille! Tai Lönnrotille. Anna minulle arvoiseni rooli, niin takaan että esitys on menestys!”

Muut ylioppilaat ja jotkut virkamiehet, opettajat, papit, sotilaat ja porvarit kääntyivät katsomaan nuorten runoilijoiden kovaäänistä kinastelua.

”Kuules Elias”, sanoi Runeberg hymyillen. ”Minä olen tämän esityksen ohjaaja ja esitän kuningas Herodesta. Jos haluat olla mukana lainkaan, pyörität tähteä ja pidät suusi kiinni.”

”Jos sinulla olisi lahjoja ohjaajaksi, laittaisit itsesi tähdenpyörittäjäksi ja tekisit minusta Herodeen!”

”Minä olisin tehnyt sinusta tähden! Mutta hyvä on. Sinä saat lähteä ryhmästä!”

”Varmasti lähdenkin”, sanoi Elias suutuspäissään. Hän repäisi ruokalappunsa pöydälle, otti puulusikkansa mukaansa ja marssi ulos puurokellarista. Ylioppilaat katsoivat hänen jälkeensä ja sen jälkeen ryntäsivät nopeasti Runebergin pöytään kysymään vapautunutta Enkelin roolia.

Teksti: Mike Pohjola. Näyttelijä: Lauri Kukkonen. Kuvaaja: Mikael Rydenfelt. Toimittajat: Katariina Norontaus ja Tuomo Karhu.