Näyttämötaide

Kuuma Ankanpoikanen käy kylmimmillä seuduilla

Merja Pöyhönen (oik.) ja  Pia Kalenius  näyttelevät  Kuuman  Ankanpoikasen Lunta! Lunta! -esityksessä.
Merja Pöyhönen (oik.) ja Pia Kalenius näyttelevät Kuuman Ankanpoikasen Lunta! Lunta! -esityksessä.

• Lunta! Lunta! Käsikirjoitus Merja Pöyhönen, ohjaus Antti-Juhani Manninen, lavastus Pia Kalenius, näyttelijät Pia Kalenius ja Merja Pöyhönen. Nukketeatteri Kuuman Ankanpoikasen ensi-ilta TIP-Festissä Seikkailupuiston Timantissa 18.11.

Ankara viima tuivertaa näyttämöllä, kun Lunta! Lunta! käynnistyy. On helppo ymmärtää, että teltassaan värjöttelevät keskushenkilöt työskentelevät poikkeuksellisen vaativissa olosuhteissa.

Valkoinen väri hallitsee Antti-Juhani Mannisen intensiivisesti ohjaamaa pienimuotoista kokonaisuutta: jauhoa, styroksia, sokeria ja hiukan suolaakin. Kaiken lumen keskellä päähenkilöiden kaksikko saa rinnalleen kolmannen: lumiukon.

Kun tutkijat elättelevät sankarihaaveita, lumiukko kaipaa avoimesti pois. Tästä ristiriidasta kasvaa tarinan kaari. Liikutaan kahdella tasolla: tutkijat kartoittavat elämäntilannettaan, mutta samalla he toisinaan irrottautuvat siitä ja tarkkailevat itseään ulkopuolelta. Viluiset tutkijat ilmaisevat paljon olomuotoaan vaihtelevilla pehmeillä elementeillä; helikopterin ilmaantuminen muistuttaa puhuttelevasti siitä, että heidän tulisi saada uudenlainen yhteys myös ulkomaailmaan.

Lunta! Lunta! -esityksestä on tarjolla kaksi versiota: toinen lapsille, toinen aikuisille. Samat nuket ja lavasteet kuuluvat kumpaankin, mutta rakennetta sävyttämällä tarjotaan molemmille omanlaistaan nukketeatteria.

Nyt nähtyyn aikuistenversioon verrattuna lasten omassa Lunta! Lunta! -esityksessä korostuu ennakkotietojen mukaan lumileikkien ilo ja mielikuvituksen voima. Niitä molempia piilee yllin kyllin myös aikuistenversiossa; kenties monitasoisen ironian ja absurdin huumorin tasot näyttäytyvät sen sijaan toisin.