Kulttuuri

Lintuhäkki on rytmien vimmaa

MATTI VAHTERA
Selvä Pyy (Mona Ojala) ja Tilhi (Leo Lindén) ajautuvat umpikujaan Kaarinan nuorisoteatterin Lintuhäkissä.
Selvä Pyy (Mona Ojala) ja Tilhi (Leo Lindén) ajautuvat umpikujaan Kaarinan nuorisoteatterin Lintuhäkissä.

Kaarinan nuorisoteatteri: Lintuhäkki.

Käsikirjoitus ja ohjaus Karoliina Niskanen, lavastus Laura Karunen, puvustus Henni Rinne, valot Vilja Eteläkoski, maskeeraus ja kampaukset Tara Karim. Ensi-ilta 9.9.

Inkeri saa pikkuveljeksi Tilhin – linnunpojan, joka haluaa kasvaa merikotkaksi. Kenelläkään ei tunnu olevan riittävästi aikaa ja lopulta Tilhi lähetetään eläintarhaan. Karoliina Niskasen Kaarinan nuorisoteatterille kirjoittama ja ohjaama Lintuhäkki on tarina nuoruudesta, unelmista ja huostaanottojen maailmasta.

Niskanen on näyttelijä, rap-muusikko ja Kaarinan nuorisoteatterin kasvatti. Lintuhäkki on vahvasti ohjaajansa näköinen teos, mutta antaa myös näyttelijöille tilaa toteuttaa tulkintaa. Reeta Manninen ja Leo Lindén tekevät koskettavat roolit siskona ja veljenä. Anniina Salminen maalaa uskottavan kuvan kiireisestä äidistä ja Mona Ojala pelaa herkkyydellä ja kovuudella rikkinäisen tytön roolissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nuorten rinnastaminen eläimiin ja nuorisokodin eläintarhaan on julman osuvaa. Kun seepran raidat ovat viiltoja ja sarvikuonon nahka suojakuori, liikutaan oivallusten ytimessä. Toisaalta sanottavaa on niin paljon, että kerroksia on yksinkertaisesti liikaa ja esitys sortuu samoihin teatterillisiin kaavoihin, joita vastaan se tuntuu kapinoivan.

Sielun esitykselle puhaltavat voimakkaat rytmit ja vimmaisat rap-lyriikat, joita Niskasen kanssa ovat kirjoittaneet muun muassa Kaj Mäki-Ullakko, Ville Pystynen ja Kalle Niskanen. Lopputuloksena on kiehtova musiikillinen tarinamaisema.

En ehkä ole esityksen ensisijaista kohderyhmää, mutta näen tekstissä paljon potentiaalia. Nykyään monet uudet näytelmät tehdään suoraan tietyille teattereille tai esiintyjille. Moniulotteisen Lintuhäkin uskon kuitenkin taipuvan hienosti erilaisille työryhmille.

Frida Maria Pessi