Kulttuuri

Herkkä Lady Macbeth villitsi oopperajuhlien yleisön

Jussi Nukari
Savonlinnan oopperajuhlien yleisö antoi Ravenna Festivalin hienostuneelle Macbethille hurjat suosionosoitukset torstai-iltana.
Savonlinnan oopperajuhlien yleisö antoi Ravenna Festivalin hienostuneelle Macbethille hurjat suosionosoitukset torstai-iltana.

Savonlinnan oopperajuhlien yleisö antoi Ravenna Festivalin hienostuneelle Macbethille hurjat suosionosoitukset torstai-iltana siitä huolimatta, että esitys kesti noin 50 minuuttia pitempään kuin oli ennakoitu.

–  Syynä olivat logistiikkaongelmat vaihtojen kanssa. Normaalimittaisen tauon lisäksi oli teknisiä vaihtoja, koska heillä on esimerkiksi projisointeja, kertoi oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti.

Myös Macbethin toinen esitys lauantaina on samasta syystä pitempi.

Silvastin mukaan Italiassa on tapana pitää useita taukoja oopperoissa, jotta ihmiset pääsevät hakemaan välillä juomia. Olavinlinnassa paikaltaan lähteminen lyhyen tauon ajaksi on mahdotonta, koska väkeä on niin paljon.

Hienojen projisointien takia kannattaa kuitenkin odotella. Muureille heijastuvat haamut, metsät, kalterit ja linnan holvit tuovat esitykseen maagista tunnelmaa.

Lady Macbethin roolin tyylikkäästi esittänyt Vittoria Yeo oli yleisön suosikki, vaikka hänen herkkä tulkintansa poikkesi totutusta, voimakkaammasta tavasta esittää vallanhimoista ja lopulta järkensä menettävää julmurivaimoa.

Macbethin rooliin lennosta hypännyt valkovenäläinen Vladislav Sulimsky valloitti niin ikään yleisön puolelleen komealla esityksellään.

Verdinsä tunteva Orchestra Giovanile Luigi Cherubini soitti henkevästi ja hidastempoisesti Nicola Paszkowskin johdolla.