Kulttuuri

Hyvän mielen sirkusta

SIRKUS

Sirkus Aikamoinen: Onnellisten maa.

Käsikirjoitus Maksim Komaro ja työryhmä, ohjaus Komaro, sävellys Tapani Rinne, lavastus Komaro ja Petteri Jakobsson. Vierailuesitys Varvintorilla 6.7.

Turkulaisille ei ole liikaa tarjolla kansainvälisen tason sirkusesityksiä, mutta nyt on. Siksi harmittaa, että niin harva löysi keskiviikkona tiensä Varvintorille Sirkus Aikamoisen rähjäiseen sirkustelttaan.

Onnellisten maa sai ensi-iltansa 2014 ja on sen jälkeen kiertänyt eri puolilla Eurooppaa. Esityksen on ohjannut suomalaisen nykysirkuksen pioneereihin ja huippuihin lukeutuva Maksim Komaro. Esiintyjistä Tuomas Vuorinen on Turun AMK:n Taideakatemian kasvatteja, muut – Sade Kamppila, Oskar Rask ja Jouni Ruuth – ovat valmistuneet Koulutuskeskus Salpauksesta Lahdesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Federico Fellinin Klovnit – onnellisten maailma -elokuvasta (1970) inspiraationsa saanut nykysirkusteos esittelee pienestä muodostaan huolimatta monipuolisen kattauksen sirkuslajeja keppimanipulaatiosta ja jongleerauksesta cyr-renkaaseen ja eri kokoonpanoissa toteutettavaan akrobatiaan. Kaiken ytimessä on sirkusmainen kekseliäisyys ja heittäytyminen.

Tunnelmaltaan esitys on lämminhenkinen, ja esiintyjät ovat kuin innokkaita, sirkusta harjoittelevia lapsia, jotka näyttävät temppujaan kotiväelle. Tekemisestä paistaa taituruus, mutta ote on rento ja virheetkin käännetään voitoiksi. Kotitekoisuuden tuntua lisää sirkustaiteilijoiden itsensä esittämä musiikki.

Onnellisten maa on kunnianosoitus sirkusperinteelle, joka ei aina ollut niin loistoonsa puunattua kuin monet nykyshowt. Lattiana on likainen asvaltti, hiki valuttaa maskit kasvoilta ja puvustus näyttää siltä kuin päälle olisi pantu mitä käteen on osunut. Juuri siksi teos onkin niin sympaattinen.

Esityksiä on vielä neljä, joten menkää ihmeessä katsomaan tämä sirkustaiteellinen herkkupala.

Irmeli Haapanen