Valloittavaa lastenteatteria

TEATTERI

Meriteatteri: Kapteeni Aalto ja Villi Silli.

Käsikirjoitus ja ohjaus Ella Mettänen ja Hannes Mikkelsson, lavastus Laura Halonen. Ensi-ilta Silliperinnekeskus Dikselissä Rymättylän Röölässä 3.7.

Rymättylään on pesiytynyt viime vuosina Meriteatteri-niminen porukka, joka on valloittanut aikuisten sydämet meriaiheisilla esityksillään. Tänä vuonna nähdään ryhmän ensimmäinen lastennäytelmä, jossa aikuisille suunnattujen juttujen tapaan asenne, arvot, sisältö ja esitystapa ovat kohdillaan.

Kapteeni Aalto on kova poika kehuskelemaan, mutta kotipoukamassa piileskelevä Villi Silli pitää häntä pilkkanaan. Kalojen sijaan kapteeni saa onkeensa muun muassa herjaavia kylttejä. Eräänä päivänä kapteeni ja silli kohtaavat, ja silli jopa pelastaa kapteenin hengen. Yhdessä he lähtevät puolestaan auttamaan roskalauttaan juuttunutta luhtahuittia.

Ella Mettäsen ja Hannes Mikkelssonin kirjoittama, ohjaama ja esittämä teos on lastenteatteria parhaimmillaan. Se on mielikuvituksellinen, hauska, katsojia luontevalla tavalla osallistava, kielellisesti rikas ja leikittelevä. Luonnon suojelemiseen kannustava ja yhteistyön voimaan uskova sanomakin esitetään niin valloittavalla tavalla, että myytyjä ovat lapsien lisäksi myös aikuiset.

Hahmot on rakennettu huolella liikkeitä, puhetta ja eleitä myöten. Yhdessä yllätyksiä tuottavan tekstin kanssa ne pitävät herpaantumatta mielenkiinnon yllä. Monipuolisuutta lisäävät laulut, telkän rooliin laitettu kitaristi (Viljam Mikkelsson) sekä kesäisen rantatunnelman hyvin tavoittava lavastus.

Kapteeni Aalto ja Villi Silli on mahdollista nähdä Meriteatteri-festivaalilla vielä torstaina ja sunnuntaina. Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee näkemään tämän sympaattisen ja kodikkaan teoksen.

Irmeli Haapanen