Kulttuuri

Kiekkolegendalta yllättävä aluevaltaus – Avaa kotiovensa yleisölle

NEA ILMEVALTA
Alpo Suhonen, Kalevi Aho ja Hannu Lehtonen.
Alpo Suhonen, Kalevi Aho ja Hannu Lehtonen.

– Tästä tulee hauskaa, paljon kavereita, hyvää musiikkia, punkkua, kesä. Suomen kesä, se on siinä, summaa Alpo Suhonen.

Jääkiekko-, musiikki- ja teatteripiireistä tuttu Suhonen avaa Forssassa sijaitsevan kotinsa ovet heinäkuun alussa kaikkien aikojen ensimmäisen Musica Kalevi Aho -festivaalin näyttämöksi.

Puitteet kamarimusiikkitapahtumalle ovat hienot. Suhosen Villaforssiksi ristimä yli satavuotias hirsihuvila sijaitsee keskellä Forssaa puistomaisella tontilla. Suhonen arvioi, että saliin mahtuu satakunta kuulijaa, ja jos sää suosii, salin ja verannan suuret ikkunat voidaan avata. Tällöin musiikki kantautuu myös idylliseen pihaan suurten tammien alle.

Miljöö miellyttää myös Kalevi Ahoa, jolle Suhosen koti on tullut tutuksi monissa illanistujaisissa.

– Tämä on tunnelmallinen, intiimi paikka. Ei mikään voimistelusali, hän sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Samalla reseptillä joko kesäpaikkakunnalle tai kaveripiirin huviksi on syntynyt moni muukin suomalainen musiikkitapahtuma, kuten vaikkapa Kuhmon kamarimusiikki, Mikkelin musiikkijuhlat tai pienimuotoisemmat Hauhon musiikkijuhlat ja Sääksmäki Soi -tapahtuma.

Mutta miksi Kalevi Ahon nimikkofestivaali järjestetään Forssassa ja miksi juuri nyt?

– Mehän olemme Kalevin kanssa Forssan poikia molemmat, aloittaa festivaalin tiedottajan titteliä kantava Hannu Lahtonen.

Hän on Kauppalehden pitkäaikainen toimittaja ja juuri siirtymässä kesäloman kautta eläkkeelle.

Hän ja Kalevi Aho ovat tunteneet toisensa pikkupojasta asti, ja he ovat myös musisoineet yhdessä.

– Forssassa oli 1960-luvulla varsin vireä musiikkielämä, ja me olimme mukana kaikessa mahdollisessa. Kavereista monet soittivat, ja siihen touhuun oli helppo mennä mukaan, Kalevi Aho kertoo.

– Kalevi soitti viulua ja minä huilua. Forssahan oli 1960-luvulla myös suomalaisen tanssimusiikin keskus. Täältä saattoi lähteä parikymmentä tanssiorkesteria viikonloppuina eri puolille Suomea soittamaan, Lahtonen lisää.

Nuoret miehet erkanivat koulujen jälkeen tahoilleen, mutta löysivät toisensa uudestaan 1980-luvun lopulla, kun toimittaja Lahtonen haastatteli jo mainetta niittänyttä säveltäjä Ahoa.

Alpo ”Ape” Suhonen taas tuli kuvioihin mukaan Lahtosen kautta. He tutustuivat 1970-luvulla, ja ovat muun muassa toimineet yhtä aikaa Pori Jazzin organisaatiossa 2000-luvun alussa, Suhonen toiminnanjohtajana ja Lahtonen hallituksen jäsenenä.

– Totta kai tiesin myös Kalevin, ja osuimme aika ajoin samoihin pippaloihin. Taustahan meillä on sellainen, että meidän äitimme tuntevat toisensa, molemmat ovat vanhoja forssalaisia, Suhonen kertoo.

2000-luvun alussa Aho ja Lahtonen suunnittelivat Forssaan talvella järjestettävää klassisen musiikin festivaalia, mutta se ei toteutunut. Viime kesänä alkoi sitten tapahtua.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Yhtenä lauantai-iltana Ape soitti minulle ja kysyi Kalevin numeroa, Lahtonen kertoo.

– Tämä talo on ostettu vuonna 2001, ja sitä on kunnostettu 15 vuotta. Nyt tämä alkaa olla siinä mallissa, että tällaisen tapahtuman järjestäminen onnistuu. Ja kun Kalevi sanoi kyllä, asia oli sitten sillä selvä, Alpo Suhonen sanoo.

Kalevi Aho toimii itse nimikkofestivaalinsa taiteellisena johtajana, ja hänen mukaansa myös ohjelmisto syntyi nopeasti.

– Tänne saliin sopii kamarimusiikki, ja kysyin pianisti Sonja Fräkiä mukaan. Hän suostui heti ja hankki muut soittajat.

Fräki on juuri saanut valmiiksi tohtorintutkinnon Ahon pianoteoksista. Villaforssissa Fräki ja neljä puhallinsoittajaa esittävät samassa konsertissa peräkkäin W.A. Mozartin ja Kalevi Ahon kvintetot.

– Yleisö voi sitten vertailla eri aikakauden kvintettoja, Aho sanoo.

Kun kolmikolta kysyy, jännittääkö, Kalevi Aho vastaa kaikkien puolesta:

– Ei. Tämä on myynyt hyvin. Nyt aloitetaan pienimuotoisesti, mutta toiveena on, että tämä jatkuu ja kasvaa.

Tuttu kolmikko

Kalevi Aho (s. 1949) lukeutuu Suomen tunnetuimpiin nykysäveltäjiin. Hän asuu Helsingissä, ja työn alla on seitsemän tilausteosta (kuusi konserttoa ja sinfonia). ”Kolme seuraavaa vuotta menee niiden parissa.”

Alpo Suhonen (s. 1948) on asunut Wienissä neljä vuotta, ja työ siellä jatkuu. Hän on Itävallan jääkiekkoliiton urheilujohtaja ja alkaa valmentaa Itävallan maajoukkuetta. ”Olen asunut kohta 15 vuotta saksankielisessä Euroopassa. Suomessa saksankielinen kulttuuri on jäänyt täysin anglo-amerikkalaisen kulttuurin jalkoihin, ja se on valtava menetys.”

Hannu Lahtonen (s. 1949) on toimittaja, joka on juuri siirtymässä eläkkeelle Kauppalehdestä 32 työvuoden jälkeen. Hänellä on kesäpaikka Forssan naapurissa Tammelassa. ”Kirjoitushommia ei niin vain lopeteta”, eli työt jatkuvat muun muassa Forssan Lehden 100-vuotishistoriikin ja suomalaisten jazz-puheenvuorojen parissa.

Musica Kalevi Aho -kamarimusiikkifestivaali järjestetään Forssassa 1.–2.7.2016.

Konserttipaikkana toimii Alpo Suhosen omistama, vuonna 1903 valmistunut Waldemar Aspelinin Forssa Oy:n (myöh. Finlayson) virkailija-asunnoksi suunnittelema rakennus.

Musiikin ohella tarjolla on myös kokeilevaa gastronomiaa ja kuvataiteita.